Međunarodni popis ptica vodenih staništa se u Srbiji različitim intenzitetom sprovodi od 1982. godine i predstavlja najstarije organizovano popisivanje ptica na našem prostoru.

– Naši volonteri će, kao i prethodnih godina, obići tokove Save, Tise, Drine i Zapadne Morave koji protiču kroz Srbiju. Reka Dunav i dalje predstavlja najveći izazov za istraživače, budući da se radi o skoro 600 rečnih kilometara sa brojnim dunavcima, adama i mrtvajama gde ptice pronalaze svoj zaklon, navodi Marko Šćiban, rukovodilac Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa za Srbiju.

Prilikom obilaska lokaliteta učesnici Međunarodnog popisa vodenih ptica će učestvovati u simultanom brojanju i potrazi za orlovima krstašima u Panonskoj niziji, kao i prikupljanju podataka o različitim oblicima uništavanja ptica i prirode. Svi zainteresovani mogu se priključiti popisu, slanjem prijava na na e-mail: sciban.markoŽgmail.com. Popis u Srbiji traje od 10. do 30. januara, a očekuje se da više od 150 volontera obiđe sve velike vodene površine i popiše ptice koje zimu provode u Srbiji.