Foto: Medija centar

Kao specijalni izaslanik predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom, Veran Matić će sarađivati sa posebnim savetnikom predsednice Hrvatske za pitanja nestalih, gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem, navodi se u saopštenju.

Prilikom nedavnog sastanka sa Vrkićem, Vučić je rekao da je rešavanje pitanja nestalih najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje za Srbe i Hrvate i da državni organi Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvetljavanja njihovih sudbina.

U Deklaraciji o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih-pitanja između Srbije i Hrvatske, koju su 20. juna 2016. godine u Subotici potpisali Aleksandar Vučić, tada kao predsednik Vlade, i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, rečeno je da su obe države saglasne da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih lica.

Matić: Humanitarno i civilizacijsko pitanje

“Čast mi je što ću biti u prilici da doprinesem rešavanju tako značajnih pitanja za porodice nestalih i uspostavljanje uslova za normalizaciju odnosa između Srbije i Hrvatske. Porodice čiji su najdraži nestali pre gotovo trideset godina moraju da dobiju informacije o njihovoj sudbini, bez obzira kojem narodu oni pripadaju i koju su ulogu imali tokom ratnih zbivanja. Pitanje nestalih je prvenstveno humanitarno i civilizacijsko pitanje. Ono je takođe važno i za suočavanje sa prošlošću, kao i za demokratizaciju društva, vladavinu prava i evropske integracije” izjavio je Matić povodom imenovanja za specijalnog izaslanika predsednika Vučića za rešavanje pitanja nestalih u Hrvatskoj.

On je istakao da mu je drago što će na ovom važnom zadatku sarađivati sa Ivicom Vrkićem, koji je imenovan na istu poziciju od strane hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

“Nastojaćemo da depolitizujemo proces potrage za nestalim licima, da pomognemo da intenzitet aktivnosti svih strana bude najveći mogući, u kontinuitetu i bez obzira na dnevno političke odnose. Cilj nam je da doprinesemo da se efikasnije primenjuju svi potpisani sporazumi i protokoli, pomognemo da saradnja između institucija koje se bave pitanjem nestalih bude efikasnija i unutar Srbije i Hrvatske,” naglasio je Matić.

Prema njegovim rečima nastojaće da se otvore arhive, značajne za ceo ovaj proces, utvrđivanje sudbine nestalih i mesta stradanja.

Ovo nije profesionalni angažman i obavljaćemo ga bez nadoknade, i bilo kakvih privilegija. Očekujem da sve strane pristupe rešavanju problema nestalih sa istim uverenjima, bez bilo kakvih uslovljavanja,” istakao je Veran Matić.