Veselin Simonović: Ima medija u teškom psihičkom stanju 1Foto: FoNet/ United Media

D: Da li portali posebno veliki i jaki poput nova.rs /a kako (li) manji/ mogu da nadomeste manjkavosti u informisanju javnosti i bar doprinesu da se zaleči bolesno javno mnjenje?

Veselin Simonović: Ima medija u teškom psihičkom stanju 2

– Raduje me da ste portal nova.rs uvrstili u velike i jake posle samo tri meseca postojanja. Rast našeg portala, nadam se da čitaoci ovo neće shvatiti kao promociju, pokazuje da dobro i profesionalno novinarstvo ima „prođu“. Problem u Srbiji, a sve više i u celom svetu, jeste što sve manje kompanija želi da ulaže novac u profesionalno novinarstvo, jer laka zabava brže donosi zaradu. Javno mnjenje ne može biti bolesno, građani mogu biti neinformisani, zavedeni, obmanuti, ali i dobro informisani…

Mediji, međutim, mogu biti bolesni i to teško. Većina ih je danas, ako se oni uopšte mogu nazvati mediji, u teškom psihičkom stanju.

D: Koje su prednosti, a koje (eventualne) mane toga što se obraćate „digitalizovanoj“ ciljnoj grupi i čemu se nadate od (selektivnog?) prenošenja vaših informacija u drugim medijima ukoliko (i koliko) ga ima?

– Mi se obraćamo svakom ko ima makar mobilni telefon, a takvi su većina. Oni koji nemaju ni mobilni sigurno ne čitaju, primera radi, Danas. Odustajanjem od „digitalizovane ciljne grupe“, kako ste je nazvali, osudili bismo novinarstvo na smrt. Nadamo se da za godinu-dve profesionalnim novinarstvom postanemo najveći news portal u Srbiji.

U vašem pitanju je sadržano nekoliko pitanja. Selektivno prenošenje: Ukoliko je tačno preneto i uz navođenje izvora, ne predstavlja nam problem, a uvek je bilo i biće nazovimedija i kvazinovinara koji znaju samo da kradu i lažu. Na našu žalost – trenutno su u većini.

D: Koji su i u čemu su različiti u odnosu na druge pritisci zbog vašeg „izdajništva“ i „tajkunstva“?

– Lično sam sve to preživljavao od skoro svih režima od kad sam počeo da se bavim novinarstvom, a ima tome 37 godina. Uvek je bilo da su pritisci na medije veći što je vlast lažljivija. Veće su i povike na medije da su strani plaćenici i da su „tajkunski“ što je vlast gramzivija. Sadašnja vlast obara rekorde u obe te discipline. Nadam se samo da neće više hapsiti novinare, da neće ugrožavati bezbednost novinara i njihovih porodica, a mogu da laju i oni i njihovi „medijski kerovi“ koliko god hoće.

Siguran sam da sadašnja vlast zna da bi stradanje bilo kog novinara ubrzalo njihov pad.

Veselin Simonović je direktor i glavni i odgovorni urednik portala nova.rs

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Veselin Simonović: Ima medija u teškom psihičkom stanju”

 1. Procitala sam intervju sa Veselinom Simonovicem koji je pisao B.A.
  Moram reci, da su sva pitanja postavljena tako da me je glava zabolela od nacina na koji su konstruisana. U gramatickom smislu. Mislim da je prosecnom citaocu tesko da prati taj tezak nacin pisanja. Moze to i jasnije.
  Mislim, ako bi neko mogao da zamoli B.A.
  Hvala,
  Jovana

 2. Veselin (Ceca Arkan novinarstvo)! Posle 37 g dokle smo stigli? Pa jer otojuč (utakmica Partizan-Čukarički) iznad Auto komande 2 puta kamenovan BUS sa putnicima na liniji 48? Jeste. Jer za nekoliko dana preklano 3 naše žene? Jeste. Pa šta kažu rezultati o tome šta misle naša deca (srednjošolci i studenti). Da žene treba tući a i ubiti (ako imaju ljubavnika), da je abortus smrtan greh,…., a tolerancija na drugo i drugačije kolika je ? Oko NULE. Znači posle 37 g stvoreni su „talibani-pravoslavni“ i to u Evropi…. Ura stvorili ste novo „topovsko meso“ (za Rusiju i Kinu) za nove „ratove sa SAD. Malo je bilo Slobina 4 rata (i asanacija) i rat sa NATO, nisu uspeli da „izazovu 3 svetski rat“ pa će sada Jovo nanovo raditi na novim konfrontacijama ne bi li nekako počeo taj 3 svetski rat….
  Kakve to sve veze ima sa Srbijom (njenim intersima)? Nikakve. Srbiji treba uređeno društvo, tolerantno, kosmopolitsko, radno, socijalizovano, saradničko, gde se ljudi pomažu a ne da se mrze…..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.