Foto: Strahinja Ristić

Komentarišući to što je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaznio Više javno tužilaštvo u Beogradu, zbog toga što nije postupilo po njegovom nalogu u slučaju Savamala.

Podsećamo, Šabić je naložio tužilaštvu da mu dostavi profesionalnu biografiju tužioca koji radi na tom slučaju, kao i informacije da li su protiv lica koja nisu postupala po zahtevima tužioca u toku istrage pokrenuti krivični i disciplinski postupci. Ipak, iako su rešenja poverenika konačna, obavezujuća i izvršna, Više tužilaštvo po njima nije postupilo.

Komentarišući kaznu poverenika, Veselinović kaže da su pritisci na tužilaštvo toliki da su ljudi koji tamo rade sprečeni da postupaju u slučaju Savamala i da su zbog toga spremni da pretrpe i sankcije.

– Ono što je problem sa kaznom koju je izrekao poverenik je što je neće platiti odgovorni iz svog džepa nego institucija u kojoj rade – što znači da ćemo je platiti opet mi – građani, iako upravo mi zahtevamo da se taj slučaj reši – smatra Veselinović.

Upitan da li tužioci ne žele da krenu u rešavanje slučaja zato što se pribojavaju za svoje pozicije ili su u pitanju pritisci i signali sa vrha, Veselinović misli da je u pitanju i jedno i drugo.

– Sa vrha ne dolaze samo signali, već i otvorene pretnje i ucene, ali to svakako ne opravdava tužioce što u skladu sa svojim profesionalnim integritetom i kodeksom struke ne obavljaju posao koji su im građani poverili – ističe Veselinović.

Poverenik Rodoljub Šabić povodom ovog slučaja upozorio je da je nepoštovanje zakona od strane bilo kog organa vlasti uvek razlog za zabrinutost, a posebno kada to čini tužilaštvo, kome je jedna od osnovnih funkcija da štiti zakonitost. On je dodao da umesto da postupi po rešenju, Više javno tužilaštvo obavestilo je poverenika da je celokupne spise predmeta prosledilo Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu.

„Budući da takav postupak nije predviđen zakonom, nameće se zaključak da Više tužilaštvo uspostavlja novi, u pravnom poretku nepostojeći mehanizam za izigravanje prava javnosti, čime krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ističe se u saopštenju i navodi da je posle toga Više javno tužilaštvo obavestilo poverenika da je od Republičkog javnog tužilaštva tražilo da tužbom kod Upravnog suda poništi Šabićevo rešenje.