Ona dodaje da posebno zabrinjava činjenica da je u pitanju sve teži stepen gojaznosti, kao i da od 60 do 85 odsto dece školskog uzrasta ostaje gojazno i kad odrastu.

Prema njenim rečima, gojaznost ne predstavlja samo estetski problem, već je i jedan od uzroka zdravstvenih tegoba u pedijatrijskoj populaciji. Ujedno, to je i važan faktor koji povećava rizik za obolevanje i smrtnost u odrasloj dobi.

– Gojaznost dece povezana je s povećanim rizikom nastanka brojnih metaboličkih komplikacija, kao što su insulinska rezistencija, poremećaj prometa šećera u organizmu, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom. Gojazna deca imaju povećan rizik za pojavu ortopedskih, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti. To je i značajan psihološki problem – objašnjava dr Lešović.

U protekle dve godine kroz Centar za prevenciju i lečenje gojaznosti „Čigotica“ na Zlatiboru prošlo je više od 1.000 dece i adolescenata. Samo tokom ovog leta lečeno je 300 adolescenata.

Svako peto dete je, zbog želje da poboljša svoje zdravlje, samoinicijativno učesnik programa Čigotica i lečeno je o svom trošku.

Cilj lečenja jeste dugoročno, trajno smanjenje telesne mase, unapređenje zdravlja uz promenu ponašanja, kao i usvajanje zdravih životnih stilova. Za održavanje postignutih rezultata, neophodne su promene u načinu života svih članova porodice, kao i individualna motivacija, socijalna podrška i angažovanje.

Dr Lešović ističe i da je u planu izgradnja novog objekta Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata, kao i promocija programa i saradnja sa sličnim centrima za lečenje gojaznosti širom Evrope.

Najveći porast u Sjedinjenim Državama

Inače, stopa rasprostranjenost gojaznosti među decom i adolescentima raste svuda u celom svetu. Najveći porast beleži se u Americi gde je, tokom poslednje četiri decenije, udeo gojaznih mladih porastao za 40 odsto.