Više najavljenih atentata na Vučića nego pravih na Kastra 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Pokojni predsednik Kube i revolucionar Fidel Kastro ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao meta 683 pokušaja ubistva.

Da postoji kategorija „broj najavljenih atentata u medijima“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi nesumnjivo bio svetski šampion. Gotovo da nema dana da se na naslovnici bar jednog tabloida uz Vučićevu sliku ne nacrta meta, najavi planiranje ubistva, a često označe i osumnjičeni – Đilas, Janković, Jeremić, uz pomoć CIA, Soroša, „šiptara“, „ustaša“ i sličnih „državnih neprijatelja“.

Ako se urednici tih medija ne kažnjavaju zbog širenja panike, logična je pretpostavka da tužilaštvo smatra da su njihova pisanja istinita. Stoga se nameće pitanje zašto tužilaštvo nijednom do sada nije pozvalo odgovorne u tabloidima da podele saznanja sa nadležnima i da se atentatori uhapse a život predsednika spasi.

– Odlično vam je zapažanje, poručio nam je predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić, dodajući da tužilaštvo to ne proverava „jer svi dobro znaju ko je šef srpskog agitpropa“.

– „Meta“ uređuje naslovnice svih tabloida. On je potencijalna „žrtva“ jer svim „neprijateljima“ smetaju njegovi uspesi na svim poljima. Zašto tužilaštvo ne proverava ipak? Pa zato što je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, mada ona to vešto krije – kaže Gajić.

Lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas smatra da tužilaštvo ne ispituje urednike medija koji najavljuju atentat na Vučića „zato što nismo država nego privatno vlasništvo jednog čoveka“.

– A naravno i zato što svako normalan u ovoj zemlji zna da je to budalaština – ističe Đilas za Danas. U poslednjih godinu dana upravo je on označen kao neko ko priželjkuje i planira atentat na predsednika Srbije. Jedno vreme je tužio vlasnike i urednika tabloida zbog gnusnih laži, ali je od toga odustao.

– Imam preko 30 tužbi i tu sam stao. Ne mogu svaka dva dana da idem u sud. Osim toga, poenta tužbe je da oni objave presudu da su lagali. Niko od njih to ne uradi. Plate to što sud dodeli, ja to dam u humanitarne svrhe, ali presudu, iako su obavezni, ne objave. Onda opet treba da tužim što nisu objavili i tako u krug – naglašava Đilas. O tome koliko takva pisanja utiču na njegovu porodicu ne želi da priča, jer posledice osećaju najviše deca, a na svojoj koži je osetio da 100 puta ponovljena laž postaje istina. „A zna to i Vučić“, podvlači.

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković ne sumnja da su svi najavljeni „atentati“ izrežirani od strane aktuelnog predsednika.

– Još od njegovog izrežiranog kamenovanja u Srebrenici, Vučić manipuliše i iskorišćava osećanja ljudi koji još pamte ubistvo Đinđića, a koje je on po sopstvenom priznanju proslavio pijanstvom. Uskoro će verovatno reći da mu se s Kosova i zbog Kosova sprema novo zlo. Kad proniknete u taj način razmišljanja, on je vrlo predvidiv. Sve što radi pripisuje drugima, a ljudima je teško da prihvate da je neko toliko lišen obzira prema istini i zato mu to i dalje kod dela građana prolazi. A niko u današnjoj opoziciji mu nikad neće ni poželeti, kamoli uraditi ono što on radi nama. Nismo svi isti – ističe Janković za Danas.

„Ubijanje Vučića“, „MI6 sprema napad na Vučićevu porodicu“, „Osam ubica čekalo Vučića“, „Meta bio Vučićev auto“… samo su neki od naslova u tabloidima gde se uz „ekskluzivna saznanja“ najavljuje atentat na predsednika. Sem što tužilaštvo ne reaguje, ni sam Vučić se nijednom nije osvrnuo na ovu vrstu pisanja, iako je do te mere kritičan prema medijima da čak i ton utišava ukoliko mu se ne dopadne kako neko prenosi fudbalsku utakmicu.

Podršku mu daju i ministri u Vladi i drugi funkcioneri SNS-a. Ne treba zaboraviti najpoznatiji pokušaj atentata, slučaj Jajinci iz 2016, kada je, bar prema rečima aktuelnog ministra odbrane Aleksandra Vulina, čak 97 ubica ispred porodične kuće čekalo tadašnjeg premijera ili njegovog brata Andreja. Taj slučaj do danas nije dobio sudski epilog, iako je ministar policije Nebojša Stefanović rekao da su osumnjičeni identifikovani, rečima: „Mi smo povezali neka lica sa nekim prostorima, neka lica sa nekim predmetima, neka lica smo povezali sa drugim licima koja su bila umešana u takva dela.

Prelević: Od Vučića prave žrtvu

– Pričamo o pravljenju žrtve Isusove od Vučića, koji je na sebe preuzeo sve rane i bolove nacije. Ta slika je u potpunosti u skladu sa svim drugim tekstovima u tim medijima. Dok bude budala takva roba će uvek imati svog kupca, ali to će im i odrediti sudbinu. Biće zaprepašćeni kada saznaju da nije preuzeo bol od njih nego nešto sasvim pragmatičnije – kaže advokat Božo Prelević.

Informer prednjači

Tabloid Informer prednjači u najavama ubistva predsednika, a njegov vlasnik i glavni urednik Dragan J. Vučićević je čak u živom programu TV Pink pre nekoliko godina upozoravao Vučića da ne ide na put „jer će ga ubiti u petak“. Za svoja saznanja, naravno, nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari