Foto: MDULS

Tokom naredne nedelje će kandidati birati IT škole u kojima bi voleli da pohađaju kurs, a zatim će ih te škole intervjuisati i upisati one koji se najbolje pokažu. Polaznici će pohađati jedan od ponuđenih kurseva iz najtraženijih programskih jezika – Java, JavaScript, PHP, .Net i C i osposobiće se za rad na poziciji programera-početnika. Proces selekcije biće završen posle novogodišnjih praznika, nakon čega će obuke, u trajanju do šest meseci, biti organizovane širom Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, prvi krug testiranja je podrazumevao rešavanje zadataka za utvrđivanja profesionalne sposobnosti i interesovanja, tipova ličnosti, ali i test poznavanja engleskog jezika, koji je uspešno rešilo 8.380 kandidata. Svi upitnici osmišljeni su kako bi otkrili sklonost i veštine kandidata koje su neophodne da bi se uspešno bavili programerskim poslom.

Učesnici u ovom procesu u svakom trenutku mogu da izvrše uvid u postignute rezultate putem linka koji su dobili sa pozivnicom za testiranje.

„Program prekvalifikacija pokrenut je radi obezbeđivanja nedostajućih kadrova u brzo rastućem IT sektoru. Obuke su nastavak uspešnog pilot-projekta, pokrenutog na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić. U okviru pilota do sada je obučeno 97 polaznika. U drugom krugu za program prekvalifikacija prijavilo se 12.300 kandidata“, navode iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.