Volja Aleksandra Vučića iznad zakona 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Sagovornici Danasa koji se bave pravnim i političkim pitanjima osporavaju tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u našoj državi u proteklih nekoliko meseci učinjeno „mnogo“ u domenu vladavine prava.

Kako ističu, volja vlasti, pre svega Vučića, i dalje je „iznad“ pravosuđa. Predsednik države je, podsetimo, prilikom nedavnog obraćanja javnosti takođe izrazio nadu da će Evropska unija „pokazati poštovanje“ za reforme koje se sprovode, odnosno da će biti doneta odluka o otvaranju novih klastera (grupe poglavlja) u pregovorima o članstvu u EU.

Komentarišući Vučićeve konstatacije, Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, navodi: „I Neron je isto verovao da je paleći Rim doprineo da on bude lepši.“

– Nepoštovanje vladavine prava vidljivo je kroz komentarisanje sudskih procesa. Prema praksi Evropskog suda za ljudska prava, predstavnici izvršne političke vlasti, ministri i predsednik ne smeju komentarisati postupke, jer se time narušava pretpostavka nevinosti. ne može se ostvariti načelo podele vlasti, niti vladavina prava, ako se na čelu države nalazi čovek – margarin koji se u sve meša, poručuje Manojlović.

Prema mišljenju Konstantina Samofalova, generalnog sekretara Socijaldemokratske stranke i pravnika, „o tome koliko Srbija napreduje najbolje nam svedoči činjenica da ćemo uskoro obeležiti godinu i po dana otkako naša država nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom“.

– U Srbiji nema vladavine zakona ni vladavine prava, već isključivo vladavine volje jednog čoveka. Kada ste sa njim u dobrim ličnim i prijateljskim odnosima, onda za vas ne važe zakoni, a kada niste, tada se zakoni primenjuju. E, tako imate slučaj Krušik, na koji je SDS, kao i na probleme trgovine oružjem uopšte, godinama unazad upozoravala. Sada se odjednom, nakon prekida nekih Vučićevih ličnih prijateljstava, proširuju istrage za Krušik, u šta je uključeno ne samo Tužilaštvo za organizovani kriminal već i Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, a imate, odjednom, i hapšenje Belivuka (Veljko Belivuk, prim. nov.). Kao da sve vreme svih ovih godina nismo upozoravali da su kriminalne organizacije, huliganske grupe, među kojima je bio i Belivuk, deo falangi Srpske napredne stranke, koje su učestvovale u zastrašivanju, prebijanju i ucenjivanju građana na biračkim mestima, koje su „razvlačile“ novinare na inauguraciji Aleksandra Vučića… Kao da se sve to ne dešava, to „mlevenje mesa“ nad kojim se Vučić sad zgražava, kao da se ne događa prethodnih deset godina njegove vlasti, ističe naš sagovornik.

Samofalov kaže da se na sličan način hapšenje Jovičića (Aleksandar Jovičić, član Predsedništva SNS i predsednik beogradske Opštine Palilula ) „predstavlja kao nekakva borba protiv kriminala“.

– Nije to nikakva borba protiv kriminala i korupcije, već isključivo deo unutarstranačkih sukoba u SNS. Još jednom ponavljam: kada ste dobri sa Vučićem, onda nemate problem, a kada niste onda se dešavaju ta hapšenja. I sada umesto da Vučić snosi političke posledice za sve navedeno, za to što se „mlevenje mesa“ dešava tokom njegovog mandata, što su se sve ove afere poput Krušika i Jovanjice desile u njegovom mandatu, što se Belivuk dešavao u njegovom mandatu, on sada sebe pokušava da predstavi kao žrtvu. Vučić mora da ponese političku odgovornost za sve ove afere. U Srbiji, dakle, nema vladavine prava, već vladavine jednog čoveka koji vlada po principu: „kadija te tuži, kadija ti sudi“, smatra Konstantin Samofalov.

Stefan Simić, politikolog iz Fondacije Centar za demokratiju, navodi da „ne zna na osnovu kojih parametara i podataka je predsednik države dao ovakvu izjavu“.

– U ovom trenutku neophodno je da se postavi pravni okvir za izbore i kvalitetan politički dijalog između svih političkih aktera. Kvalitetan politički dijalog omogućava konstruktivnu diskusiju o zakonima i vladavini prava uopšte. S druge strane, trenutno se razgovara o promeni Ustava, koji je najviši pravni akt jedne zemlje. Za tako nešto je potrebna široka podrška stručnih krugova i političkih aktera. Možemo videti da to nije slučaj. Srbiji kontinuirano fali kvalitetna javna rasprava o izmenama zakona. Kao potvrda toga je i slučaj izuzetno važnog Zakona o parničnom postupku i veliko protivljenje advokata da se taj zakon usvoji. Bez dijaloga ne možemo očekivati napredak, napominje Simić.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.