Istakvši da u svojevrsnoj „beloj knjizi“ o bespravnoj gradnji, nisu popisani stari objekti i domaćinstva meštana, većsamo vikendice, započeti temelji, iskopi i gradnja bez dozvola, on je dodao da je od prošle godine takav način gradnje ipak zaustavljen zahvaljujući aktivnostima Parka prirode, ovlašćenom od Vlade Srbije za takav nadzor.

– Ova knjiga je dokaz da lažu oni koji tvrde da na Dobrom polju i Ljutom polju na Tari nema divlje gradnje – rekao je Kustirica i dodao da preti opasnost da se to područje pretvori u drugu Kaluđericu, ukoliko se gradnja nastavi, bez dozvola i prostornog plana.

– Vikendice i započete objekte ne treba rušiti, većih treba uklopiti u prostorni plan, čija je izrada u toku. Problem je što smo ljudima iz Kremana, koji se ne slažu sa takvim konceptom zaštite, sa Ministarstvom ekologije nudili da se taj plan brzo donese, ali oni nisu došli na zakazane sastanke – tvrdi Kusturica i ističe da se Park prirode ne protivi gradnji, većgradnji bez dozvola. Gradonačelniku Užica on je poručio da se opredeli između poštovanja zakona i koncepta zaštite predviđenog uredbama Vlade Srbije i, kako je rekao, „servisiranja dela Kremanaca kod kojih umesto poštovanja zakona, još prevladava običajno pravo“.

Kusturica je proračunao da bi, ako se bespravno izgradi još 1.000 objekata na novozaštićenom području, pretila opasnost i Užicu.

– Užice je privilegovano, jer ima jezero u Vrutcima sa čistom vodom. Međutim, postoji opasnost da bespravno izgrađeni objekti ugroze tu akumulaciju, da ta voda jednog dana ne bude za piće, da to jezero i njegove pritoke dožive sudbinu Crnog Rzava, koji je ugrožen otpadnim vodama sa Zlatibora – poručio je Kusturica.

Meštani sela spremili „crnu knjigu“

Meštani četiri užička sela, tokom jučerašnjeg zbora u Domu kulture u Kremnima, najavili su svoju „crnu knjigu“, kao odgovor na tvrdnje Kusturice u njegovoj „beloj knjizi“.“Ovde će biti informacije o tome kako je gospodin Kusturica isekao 25 hektara mlade šume da bi izgrdio privatno skijalište Iver i gde je ta građa završila,rekao je Danasu Milomir Stanojčić, član Odbora meštana. Na skupu, kojem su prisustvovali i predstavnici grada, oni su ponovo zatražili da Vlada preispita svoju odluku, da se što pre donese urbanistički i prostorni plan za to područje, ali i da Grad kontroliše gradnju na Tari. Na upozorenja da će divlja izgradanja na Tari ugroziti vodu za piće u jezeru Vrutci, Stanojčićje rekao da se vode na tom području ulivaju se u Drinu i nemaju nikakve veze sa rekom Đetinjom, uzvratio je Stanojčić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.