Foto: FoNet Imre Szabo

Skandalizovan sam ponašanjem lokalnih vlasti i ne znam kakav bi komentar dao – kaže za Danas muzičar Vlado Georgiev, komentarišući informaciju da je radnicima pojedinih javnih preduzeća u Smederevu prećeno otkazom ukoliko se sutra pojave na protestnom skupu inicijative građana „Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati“. Kako nezvanično saznajemo, gradonačelnica Smedereva, Jasna Avramović, koja je naredila da se zabrani koncert Georgieva zbog njegove podrške predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću, otišla je danas korak dalje i zabranila je crkvi da ustupi struju za današnji skup, pa će organizatori morati da nabave agregat.

 – Sramota je šta se dešava 2017. godine. Ja sam van politike, van svih tokova, jedino što uvek radim je – borim se protiv šunda, kiča i rijalitija koji vladaju ovom zemljom. Običan sam čovek koji se bavi svojim poslom, a oni su mi uskratili pravo na rad – ističe Georgiev. Manjak podrške svojih kolega za njega je dokaz u kojoj meri je u Srbiji zavladao strah.

– Danas me je pozvao Rambo Amadeus, javljaju se još poneki ljudi, ali većina ih je uglavnom prestrašena. To je aktuelan način vladavine – prestraši, da se neko ne bi pobunio. Na sreću, ima nas koji se ne plašimo i govorimo i radimo ono što mislimo, kao pravi građani koji drže do sebe, do svojih prijatelja, porodice, i na kraju, do svoje države – naglašava Georgiev. On je negirao spekulacije koje su mogle da se čuju među nekim njegovim kolegama, da ugovor sa Sportskom halom za koncert nije ni potpisan.

– Naravno da je bio potpisan ugovor i mogu ga javnosti staviti na uvid. Direktor hale je bio izuzetno profesionalan, ulaznice su puštene u prodaju, postavljeni bilbordi i plakati, ali pitao se neko viši. Njemu su zavezali ruke i zabranili koncert – kaže Georgiev.

Predsednik inicijative „Apel 100“, Dragan Popović, kaže za Danas da su mu se javljali radnici iz brojnih preduzeća u Smederevu, kojima je prećeno otkazom ukoliko se pojave na skupu.

– Ovo je već postala praksa na koji način Aleksandar Vučić vrši vlast. On bukvalno vlada strahom. Pokušava da zastraši sve svoje političke protivnike i neistomišljenike, nebitno da li su političari, muzičari ili obični radnici – ističe Popović. On dodaje da će pojedini članovi inicijative „Apel 100“ biti sutra u Smederevu na protestu, ali da neće ići organizovano jer nije u pitanju politički skup.

– Iako će protest biti masovan, treba poštovati volju organizatora i ne zloupotrebiti ga u političke svrhe. Nikakvih obeležja i transparenata neće biti. Svesni smo da će mnogi doći da iskažu nezadovoljstvo zbog stanja u njihovom gradu, odnosno državi. Ovo je način da se ohrabre – poručuje Popović.

Protestni skup biće održan sutra u 20,30 na gradskom trgu u Smederevu. Neće biti političkih govora, ali će organizatori obezbediti mini ozvučenje gde će Vlado Georgiev, uz klavijature, otpevati nekoliko pesama. Ostalo vreme sa razglasa će se čuti muzika. 

Administratori: Prijavite pretnje

Administratori Fejsbuk grupe „Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati“ objavili su da su dobijali poruke i pozive od građana, koji su im preneli informacije da primaju uvrede, poniženja i da im se zabranjuje dolazak na protest uz pretnju otkazom. Oni su pozvali sve koji trpe mobing i pretnje otkazom da im se jave, kako bi pronašli način da ih zaštite. „Ponižavanje i psihički strah nećemo tolerisati, jer postoji način da zaštitimo svakog“, poručili su.