Komemorativni skup „Sedam hiljada“ zabranjen je dan uoči održavanja. Mitićeva zastupnica, Milena Vasić, ukazala je na to da je Ustavni sud Srbije doneo odluku o stavljanju van snage Zakona o okupljanju građana u kojem je propisan prekršaj po kojem se tereti direktorka Inicijative. Ta odluka je stupila na snagu 23. oktobra, a novi zakon još nije stupio na snagu, pa je Vasićeva zbog toga tražila od sutkinje da donese oslobađajuću presudu. Pozvala se i na član 250. Zakona o prekršajima, koji kaže da „ako delo za koje se tereti po propisu nije prekršaj“ donosi se presuda kojom se okrivljeni oslobađa odgovornosti.

Sutkinja je navela da mora da iščita sve na šta se advokatica okrivljene pozvala, a ako bude potrebe, rekla je, zakazaće novo ročište. Svi koji su juče došli da podrže Mitićevu ispred Prekršajnog suda u Ustaničkoj su upravo svi oni koji su to veče 10. jula prošle godine, uoči obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici, osetili potrebu da izađu na ulicu u znak poštovanja prema srebreničkim žrtvama.

I svi su oni poručili da je sve ovo što se dešava direktorki Inicijative „apsolutno besmisleno i bespravno“, pogotovo zbog toga što je samo ona dobila prekršajnu prijavu – jer je preko društvenih mreža pozvala svoje prijatelje da dođu ispred Predsedništva i zapale sveće za žrtve genocida – pošto su i svi oni učinili upravo isto to.

Mitićevu je juče na skupu na kome je istaknut transparent „Nije ona nego ja“, podržalo oko pedesetak ljudi, prijatelja, kolega, saradnika, mahom iz NVO sektora, poput Fonda za humanitarno pravo (FHP), Kuće ljudskih prava i demokratije, Građanskih inicijativa, Centra za evroatlantske studije (CEAS), Žene u crnom… Bilo je i medija, ali i policije. Njih desetak su „obezbeđivali“ skup, a potom i stali na ulaz u zgradu suda kako okupljeni ne bi mogli da uđu.

Uz Mitićevu, do sudnice su, ipak, stigle njene kolege, prijatelji iz NVO… Ali i novinarka Danasa. Iako je bilo manjih prepirki sa jednim predstavnikom suda koji je tvrdio da ne mogu svi da uđu u sudnicu, sutkinja Šćekić je srdačno pozvala da u prostoriju uđe koliko god može ljudi. Bila je jako ljubazna prema prisutnima, obezbedila još dve stolice. Sve je vrlo kratko trajalo, a Mitićeva je po izlasku iz zgrade dobila veliki aplauz i povike okupljenih.

Ona za Danas kaže da se isto oseća kao i prošle godine kada je komemorativni skup zabranjen, da se to ne radi u demokratskom društvu, da je premijer potpuno obesmislio svoj odlazak u Srebrenicu, prvo jer je zabranjen skup, a onda i prekršajnom prijavom protiv nje. Ona podseća da je u prijavi reč genocid stavljena pod navodnike, „što znači da država ne planira da prekine sa politikom negiranja genocida“. Pozvala je premijera Srbije da on ove godine organizuje komemorativni skup.

Nataša Kandić, bivša izvršna direktorka FHP, ističe da je podrška Mitićevoj veoma važna, „jer se prijave podnose tako što policija čita šta pišemo na društvenim mrežama. „Nas je sigurno 150 komuniciralo u vezi sa organizovanjem protestne večeri u znak solidarnosti sa žrtvama Srebrenice, a oni su izabrali jednu aktivistkinju“, ukazuje Kandićeva za Danas i dodaje da to znači da građani ne smeju da izražavaju svoje mišljenje o genocidu u Srebrenici.

Jelena Milić, direktorka CEAS, kaže za naš list da je ovaj slučaj „potpuni apsurd“ u kome se Srbija nalazi“, jer imamo premijera koji kobajagi odlazi u Srebrenici, a mi ne možemo da organizujemo komemorativni skup, zbog kojeg se dobija prekršajna prijava“. Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava smatra da je nezakonito to što je podneta prijava protiv Mitićeve, jer smo „svi mi organizatori skupa žrtvama Srebrenice“.

Gde su prijave za Zavetnike i radikale?

„Kada sam išla u policiju da dam izjavu, mislila sam da su me pozvali zbog napada kojima smo bili izloženi tog 10. jula. Na Jutjubu postoje snimci na kojima se vidi kako pripadnici radikala i Srpskog sabora Zavetnici hvale time kako su nas vređali, kako su pokušali da nas isprskaju aparatima za gašenje požara, kako su letele flaše… I niko od njih nije dobio krivičnu prijavu za takvo nasilničko ponašanje“, podseća Anita Mitić.

* Mitić: Premijer potpuno obesmislio svoj odlazak u Srebrenicu

* Kandić: Građani ne smeju da izražavaju mišljenje o genocidu