Sumnja u bezbednost vode na užičkom kupalištu posledica je prošlonedeljnog izlivanja kanalizacije u naselju Turica, odakle su fekalije završile u reci. Nadležni tada nisu zabranili kupanje, ali su kupačima preporučili da se ne kupaju dok ne budu poznati rezultati analize rečne vode. U međuvremenu, kvar na kanalizacionoj mreži je otklonjen, a nakon obavljene analize, užičko kupalište je ponovo oživelo.

– Stručno mišljenje užičkog Zavoda za javno zdravlje je da se voda u centralnom delu kupališta može koristiti za kupanje i rekreaciju. U gornjem toku reke, odnosno kod Stare centrale, na površini su plivajuće materije, tako da su na tom mestu izmenjene organoleptičke osobine vode, pa iz tih razloga, kupanje na tom mestu se ne preporučuje – istakla je inspektorka Rujević.

Ona je dodala da je izveštaj o rezultatima analize dostavljen gradskoj ustanovi Veliki park, koja gazduje kupalištem, te da je informacija o tome vidno istaknuta na samom kupalištu.

Užička Plaža, jedno od najlepših kupališta u Srbiji, nalazi se u neposrednoj blizini centra grada i omiljeno je mesto za šetnje, sport i rekreaciju Užičana. U vreme letnjih vrućina, pošto grad još nema otvoreni bazen, na kupalištu bude i nekoliko hiljada građana, pa bi nadležni mnogo više morali o njemu da brinu, ali i da sankcionišu one koji ugrožavaju reku, a time i bezbednost kupača.

 

Javne česme

Prema analizi užičkog Zavoda za javno zdravlje, voda na česmi Kuka i onoj u Velikom parku nije zdravstveno bezbedna, iako je Užičani veoma često koriste.

S druge strane, potpuno su bezbedne česme Pekarsko-mehanskog esnafa na Rakijskoj pijaci, Subotića česma u Beogradskoj ulici kao i ona kod crkve Svetog Đorđa, Opančarskog esnafa u malom parku, Trgovinsko-zanatskog esnafa na Slaniši i Velčića česma kod Stojića dućana.

Ova ustanova sporadično kontroliše kvalitet vode sa ovih česama, i to po nalogu gradskog Eko-fonda.