Foto: Vojni sindikat Srbije (arhiva)

Vojni sindikat Srije kao jedini reprezentativni sindikat zaposlenih u Vojsci Srbije zatražio je od Ministarstva odbrane da, između ostalog, u pogledu ličnih primanja izjednači sve profesionalne pripadnike Vojske Srbije, što bi podrazumevalo da se zaposlenima na određeno vreme i civilnim
licima na službi u Vojsci Srbije, takozvani vojni dodatak od 20 odsto uveća na 25 odsto koliko ostvaruju pripadnici Vojske Srbije koji rade na neodređeno vreme.

Pored toga zatraženo je da se pripadnicima koji su bili angažovani u ratnim dejstvima, a kojima po tom osnovu nije obračunat pripadajući radni staž, on uvaži i prizna. Ministar odbrane pozvan je da u roku od 15 dana pristupi pregovorima za zaključenje kolektivnog ugovora za zaposlene u Vojsci Srbije, kao i da stvori nesmetane uslove za delovanje jedinog reprezentativnog sindikata u sistemu odbrane, što podrazumeva pre svega poštovanje prava zaposlenih na aktivno učešće u donošenju odluka koja se neposredno odnose na prava pripadnika Vojske Srbije iz radnog odnosa.

Zatraženo je i aktivno učešće u radu Fonda za socijalno osiguranje pripadnika Vojske Srbije tako što bi predstavnih zaposlenih dobio mesto u izvršnim organima ovog fonda na koji način bi predstavnici zaposlenih imali neposredan uvid u njegov rad i aktivno učestvovali u donošenju odluka.

Sastanak je završen bez konkretnih zaključaka, a ministar odbrane saopštio je da će u narednih deset dana Vojni sidnikat Srbije obavestiti šta se od zahteva koji su mu upućeni može uvažiti. Upravni odbor Vojnog sindikata Srbije, nakon sastanka sa ministrom odbrane održao je sastanak na kome je odneta odluka da se u narednim danima održe sastanci i razgovori sa svim predsedničkim kandidatima. Predsednik Republike Srbije po Ustavu je i vrhovni komandat Vojske Srbije, a cilj ovih sastanaka je da se sagleda šta pripadnici Vojske Srbije u prespektivi mogu očekivati kada je u pitanju njihov status, socijalni i materijalni položaj.

Ministarstvo: Otvoreni za dijalog sa sindikatima

Sastanak ministra odbrane Zorana Đorđevića sa predstavnicima Vojnog sindikata Srbije
još jednom je potvrdio da Ministarstvo odbrane ostaje otvoreno za dijalog sa svim vojnim sindikalnim organizacijama, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane Srbije.

Ministarstvo podržava svaku inicijativu čiji je cilj poboljšanje socijalnog i ekonomskog statusa profesionalnih pripadnika Vojske, a koju je moguće realizovati u postojećim uslovima. Ministar Đorđević je naglasio da za njega sindikati nisu „druga strana“, već da svi zajedno treba da rade na realizaciji ideja koje će doneti boljitak za ceo sistem, a pravi način za to je upravo konstruktivni dijalog, stoji u saopštenju.

Na sastanku je bilo reči o položaju profesionalnih vojnika, te je ministar odbrane rekao da je već sa početkom ove godine uvedeno pravo njihove prednosti na internim konkursima za prijem na radna mesta koja oni mogu da obavljaju po isteku sposobnosti za profesionalno služenje, te da će njihov status biti rešavan i kroz vojno-dohodovnu ustanovu za fizičko obezbeđenje koja je u procesu
osnivanja. Predviđeno da nova formacija donese i rešenje za probleme profesionalnih podoficira, a na pitanja predstavnika sindikata o statusu Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“, ministar Đorđević je istakao da za taj zavod, kao i Tehničko remontni zavod u Čačku dolaze bolji dani, koji će te dve institucije zaposliti punim kapacitetima.

Đorđević je rekao da Ministarstvo odbrane podržava sindikalno organizovanje profesionalnih pripadnika Vojske, kada je u pitanju socijalni položaj zaposlenih, te da će sa dužnom pažnjom razmotriti sve predloge Vojnog sindikata Srbije. U tom smislu, zaključeno je da se za dve nedelje zakaže novi sastanak na kome bi se kroz otvoreni razgovor došlo do konstruktivnih rešenja koja nude poboljšanje položaja svih kategorija zaposlenih u Vojsci Srbije, a koja su u skladu sa realnim mogućnostima, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.