Vojska i Simpo voziće bolničko rukovodstvo 1Foto: Vranje.org

 ZC u Vranju ostao je bez službenih vozila koje je koristilo rukovodstvo ustanove, ali ne i bez vozila za službu Hitne pomoći.

– Pribegli smo reorganizaciji našeg voznog parka i pacijenti kojima je neophodna hitna intervencija lekara neće biti ugroženi. Problem sa manjkom vozila za menadžment ustanove, premostićemo uz pomoć Kompanije „Simpo“ i Vojske Srbije, pojasnio je ovaj slučaj dr Dragan Veličković, v.d. direktora ZC u Vranju

Na inicijativu rukovodstva ove regionalne zdravstvene ustanove za vikend je u jednom od vranjskih restorana održano donatorsko veče, na kome je prikupljan novac za prevazilaženje izuzetno teške materijalne situacije u ovoj ustanovi. Jedan od računa ZC je u blokadi od preko 50 miliona dinara, dok su obaveze prema dobavljačima procenjene na enormnih 900 miliona dinara. Na izvrešnje čekaju sudske presude lekara i službenih lica po različitim osnovama, od prekovremenog rada, preko neisplaćenih zarada, pa do putnih troškova, pa je situacija i dalje alarmantna.

Koordinator Ministarstva zdravlja, leskovački lekar dr Nebojša Dimitrijević koji je odnedavno neka vrsta „prinudnog upravnika“ u ovoj ustanovi, naveo je na donatorskoj večeri da je važnije od „prikupljenog novca činjenica da javnost prepozna probleme i da podršku u prevazilaženju ove situacije“.

Gradonačelnik Vranja, i sam lekar, dr Slobodan Milenković, najavio je za sredinu sredeće godine nastavak radova na davno započetom projektu završetka centralnog hirurškog bloka koji je započet kao pilot projekat u pet zdravstvenih centara u Srbiji, uz kredit Svetske banke i garancije Vlade Srbije, a jedino u Vranju nije završen.

U poslednjih mersec dana pojačana je radna disciplina, a počelo se i sa poboljšanjem higijensko-sanitarnih uslova i sa rekonstrukcijom bolničkih toaleta. Nastavak te akcije je prioritetan, obzirom na aktuelno stanje u pogledu higijene na odeljenju hirurgije, ortopedije i neurologije.

 ‘]
Da li je starica umrla čekajući red?

Vranjski taksista Srboljub Veličković, obratio se pisanom izjavom medijima. On je dovezao staricu M. Đ. na Odeljnje za prijem urgentnih stanja vranjske bolnice, gde je, kako navodi ona „preminula čekajući da zbog gužve dođe na red“. Iz Zdravstvenog centra demantuju ove navode i kažu da je starica primeljena bez znakova života i da su učinjeni svi napori da njen život bude spašen. „Ono što je uradio dežurni lekar i anesteziolog je po protokolu. Postoji hronologija i poštovana je procedura. Pacijentkinja je bila bez znakova života na prijemu. Dežurni lekar je zahtevao obdukciju, ali porodica nije dozvolila, izjavio je v.d. direktora ustanove Dragan Veličković, najavljujući za danas nove detalje.