Vojska se snalazi za prevoz, povređeni nisu ni osigurani 1Foto: juznevesti.com

U saobraćajnoj nesreći koja se juče u ranim jutarnjim satima desila na ulazu u Vladičin Han, najmanje 13 pripadnika Četvrte brigade kopnene vojske je povređeno.

Tri osobe su prebačene u bolnicu u Vranju i Surdulici sa prelomima, dok je jedno lice zadobilo ozbiljnije povrede glave. Do nesreće je došlo pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima kada je vozač autobusa izgubio kontrolu nad vozilom, nakon čega je došlo do nesreće. Autobus je oko pet sati izjutra krenuo iz Niša da preveze pripadnike vojske na njihova radna mesta u garnizon u Vranju, a u skladu sa ugovorom koji postoji između „Kavim Jedinstva“ i vojnika. U autobusu je bilo 40 pripadnika Vojske Srbije. Zbog ove nesreće ulaz sa Koridora 10 u Vladičin Han bio je blokiran duže od tri sata.

Na ime putnih troškova svakom vojniku po ugovoru u skladu sa važećim propisima pripada mesečna naknada od oko 12.000 dinara. Regionalni saobraćajni prevoznik „Kavim Jedinstvo“ iz Vranja pripadnicima VS nudi popust od pedeset procenata na lokalnim i međugradskim linijama.

– Kako bi uštedeli oko tri hiljade dinara, pripadnici brigade sa boravkom u Nišu svakoga meseca kupuju mesečne autobuske karte kod ovog preduzeća, koje im zauzvrat obezbeđuje autobuski ili kombi prevoz u ovom slučaju od Niša do Vranja i obratno, za 22 radna dana – potvrdili su za Danas izvori iz VS u Vranju.

Pošto vojnicima po ugovoru VS isplaćuje mesečnu nadoknadu za putne troškove nije u obavezi da obezbedi organizovani prevoz, zbog čega su oni prinuđeni da se snalaze na različite načine a između ostalog i koristeći prevoz registrovanog preduzeća. Pre nekoliko godina zabeležena je kod Bujanovca saobraćajna nesreća u kojoj je privatni kombi koji je prevozio pripadnike Četvrte brigade izazvao nesreću u kojoj je bilo i teže povređenih. Izvor iz VS u Vranju za naš list je potvrdio da su vojnici koji koriste ovaj prevoz na relaciji od Niša ka Vranju „imali primedbe na ispravnost autobusa i kombija koji su se često kvarili“.

Prosečna zarada pripadnika Četvrte brigade Kopnene vojske koja je stacionirana na jugu Srbije kreće se oko 30.000 dinara. Za tronedeljni boravak na jednoj od baza koje se nalaze na području Bujanovca i Preševa uz administrativnu liniju sa KiM svakom vojniku pripada dnevnica od 1.800 dinara. Do smanjenja njen dnevni iznos bio je 2.200 dinara. Vojnici koji odlaze na službeni put van sedišta brigade imaju dnevnicu od 150 dinara, a u slučaju da imaju obezbeđenu hranu ta dnevnica iznosi neverovatnih 35 dinara, saznaje naš list u VS. I pored toga, na nedavni konkurs za popunjavanje radnih mesta u Četvrtoj brigadi javilo se trostruko više kandidata od broja koji treba da se popuni.

Prema rečima Novice Antića, predsednika Vojnog sindikata Srbije, povređeni vojnici nikako nisu izolovan primer. Kako dodaje, veliki broj pripadnika VS je prinuđen da se „snalazi“ za prevoz do radnog mesta.

– Ta praksa je veoma prisutna u jedinicama širom Srbije. Veliki broj ljudi, uključujući i mene, mora da putuje na posao. Kako naknada za prevoz ne prati realne potrebe, ljudi su prinuđeni da se snalaze, poput povređenih vojnika iz Vladičinog Hana – kaže Antić.

Predsednik Vojnog sindikata je naveo da će se povređeni vojnici i njihove porodice suočiti sa još nedaća.

– Pripadnici vojske nisu osigurani. Da bi dobili novčanu nadoknadu, vojnici će morati da tuže državu. Mi smo godinama ukazivali na taj problem, ali bez uspeha – navodi Antić.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, navodi da su primanja pripadnika Vojske Srbije najniža u regionu.

– Ukoliko želimo jaku vojsku, iza političkih fraza mora da stane i novac. Trenutna primanja profesionalnih vojnika nisu dovoljna za normalan život – kazao je Radić. On je dodao da se sve vreme iz Ministarstva odbrane naglašava da novca za povišice vojnika nema, a onda se iz netransparentnih izvora nabavljaju avioni iz Rusije u vrednosti od 185 miliona evra.

– Ministarstvo se hvali da je ovogodišnji vojni budžet najtransparentniji. Ukoliko je to tako, neka pokažu tu stavku iz koje su finansirali nabavku MIG 29 iz Rusije – kazao je Radić.

Ministarstvo odbrane je juče izdalo saopštenje u kojem se navodi da je o saobraćajnoj nesreći obavešten nadležni tužilac i da je na uviđaj izašla saobraćajna policija MUP-a i Vojna policija.

Vojska plaća prevoz

Upitani o razlozima zbog kojih vojnici privatnim prevozom idu do radnog mesta iz Ministarstva odbrane su nam odgovorili da Vojska Srbije isplaćuje svojim pripadnicima naknadu troškova prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada. Kako su nam naveli, pripadnici Vojske Srbije, kao i većina građana Republike Srbije, u ličnoj organizaciji se prevoze od mesta stanovanja do mesta rada i obratno.

„Vojska Srbije organizuje prevoz na rad i sa rada vojnim vozilima samo na relacijama na kojima javni saobraćaj nije redovan ili nema organizovanog javnog saobraćaja. Deo pripadnika Četvrte brigade Kopnene vojske koji žive u Nišu svakodnevno putuju na rad i sa rada na relaciji: Niš – Vranje – Niš, a po sopstvenom izboru koriste usluge prevoznika „Kavim Jedinstvo“ iz Vranja, na osnovu kupljene mesečne karte“, navode iz Ministarstva odbrane.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Vojska se snalazi za prevoz, povređeni nisu ni osigurani”

  1. GSP u Beogradu placa osiguranje ne samo za putnike u vozilu (a njih je oko 2 000 000 dnavno), vec i za one koji su na stajalistu, a tu se sklonili samo zbog kise, recimo. A drzava nema para da plati osiguranje za nekoliko hiljada vojnika koji treba da je stite od tudje vojske pa i iste one kise, kao onomad u Mladenovcu i Sapcu.

  2. Vrhovni komandant je mogao da skine sa svog racuna neku kintu da ovu sirotinju osigura.
    Bio sam pripadnik OS (civil), napustio sluzbu 1994-te sa uvek najvisom ocenom.,
    Jedini lek za ovu zemlju je zdrava vojska i jedan posten drzavni udar, ali tamo izgleda nema vise patriota!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.