"Putevi Srbije" apeluju na učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni prilikom vožnje 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ apelovalo je danas na učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni prilikom vožnje i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer se, prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje pojačavanje snežnih padavina, koje će biti obilnije do sutra ujutro.

U planinskim predelima očekuje se povećanje visine snežnog pokrivača od 20 do 40 centimetara, naročito na jugozapadu Srbije i u oblasti Homolja na istoku zemlje.

Prema upozorenju, u nižim predelima očekuje se povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 25 centimetara, lokalno i više, osim u Vojvodini, gde se očekuju slabije padavine od pet do 10 centimetara, i krajnjeg juga Srbije, gde će uz sneg padati i kiša, koja će se lokalno lediti na tlu.

Slabljenje padavina očekuje se sutra pre podne i sredinom dana.

„Putevi Srbije“ vozačima savetuju da poštuju ograničenja brzine i da voze pažljivo, kao i da koriste zimske pneumatike i prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Saobraćaj je trenutno umerenog intenziteta na putevima prvog i drugog reda dok se već u prvim popodnevnim satima očekuju veće gužve i moguća zadržavanja kako na putevima, tako i na naplatnim rampama na prilazima većih gradova.

Prema informacijama zimske službe preduzeća Putevi Srbije svi putevi koji vode ka zimskim turističkim centrima su prohodni, a vozači se pozivaju da ne krenu na put bez zimskih guma.

Nema neprohodnih putnih pravaca.

Putnička vozila na izlazu na graničnom prelazu Horgoš čekaju oko 60 minuta, a saobraćaj se odvija u pet traka.

Teretna vozila na graničnom prelazu Kelebija na izlazu čekaju oko 60 minut, na prelazu Gradina približno 120 minuta.

Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na putnim pravcima:

II A-175 Mionica – Brežđe – Divčibare – Кaona; Debrc – Banjani – Ub – Novaci – Кoceljeva – Šabačka Кamenica – Donje Crniljevo – Osečina – Gunjaci – Pecka – Ljubovija; Pričević – Pecka; Valjevo – Poćuta – Debelo brdo; Radalj – Radaljska Banja; Кrupanj – Šljivova; Valjevo – Lelić – Mravinjci; Jošanička Banja – Кopaonik; Šarena Bukva (Mačkov Кamen) – Stolice; Loznica – Zajača – Šarena bukva – Mačkov kamen; Šljivova – Pecka; Mravinjci – Povlenska Кosa; Кopaonik – Rudnica.

Vesić: U glavnom gradu se čisti 2.287 kilometara ulica prvog priorioteta i 300 kilometara ulica koji pripadaju Republici

Vesić je istakao da je zimska služba od sinoć u trećem stepenu pripravnosti i da je na ulicama 61 kamion.

– Prema procenama meteorologa, u Beogradu je palo tri do šest centimetara snega, ali zaposleni u zimskoj službi kažu da je palo pet do 15 centimetara – rekao je Vesić.

Zamenik gradonečnika je naveo da je očišćen centar grada i Novi Beograd, a da se sada čiste Avala i viši delovi grada, što će biti završeno u toku dana.

Radojičić: Zimske službe aktivne, od sinoć posuto 350 tona soli

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da su ulice u centru grada očišćene od snega i da su od sinoć na terenu 163 radnika sa 66 kamiona i ostalim mašinama koje čiste puteve.

Radojičić je za RTS rekao jutros da su od prvog trenutka svi angažovani i da su službe u trećem stepenu pripravnosti, da su ekipe aktivne i da za sada nema većih problema.

On je istakao da je u centru grada svuda očišćen sneg, da se sada čiste delovi grada ka Avali gde su padavine bile jače, kao i da je od sinoć posuto 350 tona soli.

Gradonačelnik je dodao da u magacinima ima 20.000 tona soli i da svega ima dovoljno, a na vozače je apelovao da koriste zimsku opremu i da vode računa o saobraćaju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “„Putevi Srbije“ apeluju na učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni prilikom vožnje”

 1. Kakav sneg i led, zar ne rekoše vajni stručnjaci još 2007. da sneg svet neće videti posle 2013. Pa onda 2011. rekoše ti isti da neće biti snega do 2018. A ja čitam Japan, sever Italije, Španija prekriveni snegom. A Greenland, dobio 27gigatona leđa u roku od dve nedelje.. Ništa što rekoše se nije obistinilo, jer ne računaju solarnu aktivnost kao faktor uticaja na klimu Zemlje. Interesantno, s obzirom na to da 99,86% mase sunčevog sistema otpada na samo Sunce.

  • Ne, rekli su da ce sneg padati tamo gde nigde ili retko pada a na ostalim mestima totalno nepredvidivo. Narocito kolebanja temperaturnih promena kad i gde im vreme nije. Sve sto su rekli od 1971-ve do danas je tacno osim sto se svakih deset, a sad svakih pet godina desava brze nego sto je predvidjeno (za 2-4 puta). Mi, ovde u New York State, korigujemo zvanicne liste biljnih bolesti, stetocina i korova koji su se ustalili u poslednjih dvadesetak godina a koji nikad pre toga nisu bili problem u poljoprivrednoj proizvodnji jer nisu mogli da se odrze u prirodi. Da, i mi imamo snezne oluje, narocito ovde oko Buffalo-a, NY, ali sve su to treptaji oka u odnosu na trend kretanja promena koji je toliko ustaljen da ga zivot naseljava novim vrstama.

   • Ne, to se zove solarni ciklus. Mi smo sada u fazi solarnog minimuma. CO2 nema nikakve veze sa tzv klimatskim promenama. Jel se zna koji je udeo CO2 u vazduhu? A koji je udeo CO2 koji ljudi stvaraju u tom malenom udelu CO2? Knjige treba da se čitaju, ne portali koji vuku informacije iz dva centra u svetu.

   • Isto je i kod nas. Leta su postala vlažna i vruća, čak i na jugu Srbije gde kiša leti retko pada. Domaća paprika sa njive maltene više ne može da se uzgaja. Na pijaci ove godine ne možeš da nađeš sušenu papriku nizaru ni za lek. Sa druge strane bezukusnih hibrida iz plastenika ima kolko hoćeš.

  • Od neznanja je opasnije samo poluznanje. Ti si predstavnik takvih. Zašto su recimo snežne oblasti kao što su Alpi zadnjih godina pretrpele teške padavine vlažnog snega koje su izlomile drveće, dalekovode i krovove. Baš zbog otopljavanja. Prosečna dnevna zimska planinska temperatura se popela sa minus 3 na nula stepeni. Na minus tri pada sitan suv sneg a na nula krupan i vlažan. Takvi kao ti će možda progledati tek kad neke reke presuše, neke poplave cele regione, okeani nabujaju a zemlja se pretvori u pesak. I tad će verovatno reći da je to zbog sunčevog ciklusa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.