Aleksandar Vučić rekao je juče da ostaje pri stavu da će do kraja nedelje izaći sa informacijom o načinu na koji su prisluškivani političari i ko je i kakvu ulogu imao u tom sistemu i reći sve što ima da kaže o tome, kao i da će nakon toga „doći do određenih promena“.

– Ima tu više interesantnih stvari. Rekao sam da ću do kraja nedelje sve reći, kao što sam rekao da ću izaći sa informacijama o Politici, Dnevniku i Novostima. Tu sam kasnio dva dana, ovog puta neću kasniti – rekao je Vučić juče novinarima u Skupštini Srbije. On je dodao da će doći do određenih promena nakon afere prisluškivanja, ali nije precizirao na kojim nivoima.

– Mislim da će određenih promena biti, a na kojim nivoima, to ćemo videti – naveo je prvi potpredsednik Vlade. Vučić je najavio da će danas imati susret sa premijerom Ivicom Dačićem, uoči njegovog puta u Brisel na sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i ocenio da je važno da se taj dijalog i trasiranje puta ka EU nastave.

Srđan Korać iz Centra za bezbednosne studije kaže za Danas da bi prvo trebalo ispitati sve činjenice, utvrditi odgovornost, pa onda izaći u javnost sa konkretnim imenima.

– Ukoliko je Vučić mislio na personalne promene, pitanje je koliko će one uticati na reformu policije. Na odgovorna mesta trebalo bi da dođu profesionalci koji imaju rezultate za sobom, a ne politički podobni. To je čest slučaj kada je reč o promenama na vrhu. One su uglavnom rezultat političkih dogovora, a posebno je komplikovana situacija u koalicionim vladama – kaže Korać. On dodaje da je prisluškivanje visokih državnih funkcionera ozbiljan problem i da Uprava kriminalističke policije nema ovlašćenja da traži listinge i prisluškuje bez naloga suda.

Naš sagovornik nije želeo da spekuliše o tome na koga je Vučić mislio najavljujući promene, uz konstataciju da su čelni ljudi direkcije policije na tim pozicijama još od vremena kada je Dragan Jočić bio ministar unutrašnjih poslova.

Konkurs za izbor novog direktora policije uskoro će biti raspisan, a kao najozbiljniji kandidati za tu funkciju pominju se sadašnji direktor policije Milorad Veljović i Milan Dimitrijević, šef Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju.