Vrhovni komandat NATO Danijel Volters uskoro u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

To je rečeno Glasu Amerike u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi.

“Vojska Srbije visoko je cenjena snaga u mirovnim operacijama širom sveta”, navodi se u odgovoru na upit Glasa Amerike.

Vrhovni štab savezničkih snaga u Evropi (SACEUR) nije precizirao tačan termin njegove turneje, države koje će obići, niti potenijalni datum dolaska u Srbiju, kao i ko će mu biti sagovornici.

Ukazano je da je povod za to Voltersovo preuzimanje komande, što se dogodilo 3. maja ove godine. “Vrhovni štab savezničkih snaga planira da se susretne sa liderima kako bi što bolje razumeo stanje na terenu i istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje”, rečeno je Glasu Amerike.

Tod Danijel Volters je na poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi preuzeo od generala Kurtisa Skaparotija. Volters je prethodno obavljao funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i američkih vazduhoplovnih snaga u Africi.

Taj visoki američki i NATO zvaničnik je aprila 2019. tokom procedure za ponovno postavljanje u čin genarala i komandanta u Odboru za oružane snage Senata SAD-a rekao da je američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje, podseća Glas Amerike.

Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.