Vučelić: Kurak mi je radio u obezbeđenju 1Foto: Starsport

Bio sam u Crvenki kada je ubijen Ćuruvija, o tome me je obavestio moj prijatelj Zoran Đinđić, rekao je Vučelić, na suđenju optuženima za ubistvo vlasnika u urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina.

Vučelić je rekao da je, koliko se seća, obezbeđenje koje je vodio Kurak angažovao do polovine aprila 1999., kada je otišao sa Rukometnim savezom na pripreme za svetsko prevenstvo.

Kuraka i njegove momke Vučelić je, kaže, angažovao kao privatno obezbeđenje na savet svojih prijatelja – Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića, nakon što je smenjen u SPS.

Vučelić je rekao da je preko poznanika, na ime jedne firme, uzeo dva, tri broja mobilnih telefona za pripadnike obezbeđenja i naveo da je bio u komunikaciji sa Kurakom, mada se ne seća koji mu je broj dao.

U optužnici se navodi da podaci sa bazne stanice koja pokriva ulicu u kojoj je ubijen Ćuruvija povezuju Kuraka sa zločinom, s obzirom na mesto i vreme kad su vođeni razgovori telefonom za koje Tužilaštvo tvrdi da ga je on koristio.

Advokat Zora Dobričanin, koja brani Ratka Romića i Milana Radonjića, podsetila je sudsko veće da je tražila izdvajanje spisa tužilaštva sa podacima sa baznih stanica kao protivzakonito pribavljenih.

Na njeno pitanje, Vučelić je potvrdio da je nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović poslao svoju knjigu Povlenske magle da posvetom Miloševiću u Hag.

Prema rečima Vučelića, u njoj Mihajlović kaže kako zna da Milošević nije jedini krivac za sve, ali ne pominje slučaj Ćuruvija.

Na pitanja odbrane kakve je odnose imao sa Ćuruvijom, Vučelić je rekao da su bili korektni.

Ćuruvija je, kaže Vučelić, često kontaktirao sa Mirom Marković, a pretpostavlja da se viđao i sa Slobodanom Miloševićem.

Novinar treba da se viđa sa svakim, sa najboljima i najgorima, rekao je Vučelić.

Pre Vučelića, svedočila je Biljana Pejović, supruga Luke Pejovića, ubijenog krajem 2.000. godine, na kojeg je kao mogućeg neposrednog izvršioca ubistva ukazala Branka Prpa kod prepoznavanja slika u policiji.

Mislim da on nema nikakve veze sa ubistvom, bio je jako uznemiren jer su krenule priča gradom koje ga povezuju sa tim, rekla je Pejović, dodajući da ne zna ko je njenog muža „ubacio u tu gradsku priču“.

Suđenje se nastavlja sutra, utorak, saslušanjem drugih svedoka tužilaštva.

Tužilaštvo tereti nekadašnjeg šefa DB Srbije Radomira Markovića, nekadašnjeg šefa DB za Beograd Radonjića i nekadašnje pripadnike te službe Romića i Kuraka, kojem se sudi u odsustvu jer je u bekstvu.

Tužilaštvo tvrdi da je Ćuruvija ubijen po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti zbog kritika koje je javno iznosio.