Foto: Dinko Gruhonjić

Tri ugledne ličnosti iz različitih oblasti koji su u proteklim godinama svojim odgovornim i profesionalnim radom i moralnim i savesnim postupanjem pokazali da univerzalne vrednosti i „viteške“ vrline nisu iščezle, dobitnici su ovogodišnje nagrade „Vitez poziva“, koju već tradicionalno svake godine, 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, dodeljuje udruženje Liga eksperata – LEX na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U novijoj istoriji Srbije došlo je do potpunog urušavanja vrednosti. Izgubile su se istinske vrednosti koje više niko ne promoviše. Verujemo da u našoj zemlji danas postoje ljudi koji svojim radom i ponašanjem baštine visokomoralne i trajne civilizacijske vrednosti. Da bi se oporavile vrednosti i uspostavila lestvica vrednosnog sistema neophodno je afirmisati pojedince koji su svojim životom i radom branili univerzalne vrednosti, koji su odolevali iskušenjima i pritiscima, koji su dolazili od ideologije, politike, institucija, grupnih i pojedinačnih interesa i koji su, na najbolji način, usaglasili profesionalna znanja i savest. Ove istaknute ličnosti su svojim primerom pokazali da je postupanje u skladu sa profesijom i savešću jedini ispravan put i tako postali uzor mladim generacijama.

Nagradu „Vitez poziva“ ustanovilo je udruženje LEX i dodeljuje je u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Nagrada se dodeljuje onima koji nisu izneverili logiku svog poziva, a čine je medalja sa Aleksandrijskim svetionikom – rad profesora Miroljuba Stamenkovića i povelja. O dobitnicima nagrada odlučivao je žiri u čijem sastavu su bili profesori Čedomir Čupić, Vida Ognjenović, Ratko Božović, Vladimir Goati, Vlastimir Matejić i Vesna Rakić-Vodinelić, kao i Jelisaveta Vasilić.