Vulin: Srbija neće biti parking za migrante 1Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE/DS

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u razgovoru sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson da je za rešenje problema iregularnih migracija neophodno da Evropska unija zauzme jedinstveno, zajedničko rešenje i naglasio da Srbija neće biti parking za migrante.

Vulin je ukazao da je od početka migrantske krize Srbija imala human i odgovoran pristup, što je međunarodna zajednica prepozala i više puta pohvalila, navodi se u saopštenju MUP.

Vulin i Johanson složili su se da migracije nisu nov fenomen i da će one uvek postojati, zbog čeg je zajednički zadatak ne da se one spreče, već da se urede na legalan način, a istaknuto je da je u tom kontekstu saradnja i zajednički rad evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu – Fronteksa i srpske policije dobar pravac.

Danas na granici sa Bugarskom počinjemo novi vid saradnje i drago mi je što ćemo dobiti podršku Fronteksa angažovanjem njihovih pripadnika, koji će se sa srpskim graničarima boriti protiv iregularnih prelazaka granice, rekao je Vulin.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, on je naglasio odličnu saradnju Srbije sa Evropolom, a Johanson je istakla da Evropska, u procesu evrointegracija, unija podržava Srbiju na polju unapređenja borbe protiv organizovanog kriminala, suzbijanja korupcije i posebno u oblasti vladavine prava.

Ilva Johanson: EU spremna da pomogne Srbiji u upravljanju migracijama

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjavila je danas u Obrenovcu da Evropska unija (EU) želi da pojača saradnju sa Srbijom koja se nalazi na migrantskoj ruti ka Uniji.

„Nijedna zemlja ne može sama da upravlja migracijama. Krucijalna je saradnja. Ovde smo da pojačamo našu saradnju u različitim aspektima koji se tiču migracija kao što su upravljanje granicama i sprečavanje krijumčarenja ljudi“, rekla je Johanson prilikom obilaska rekonstruisanih objekata u okviru Prihvatnog centra Obrenovac.

Ona je istakla da u Evropsku uniju godišnje uđe oko tri miliona ljudi, a oko milion i po je napusti.

„Evropska unija raste svake godine za nekih milion i po ljudi. Zato su nam potrebne migracije, ali moramo da se potrudimo da se one vrše na legalan način“, dodala je ona.

Obilasku su prisustvovali i i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić, komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić, pomoćnik ministra finansija Marko Jovanović i član Veća Gradske opštine Obrenovac Dragan Mladenović.