Zakonom je izričito propisano da „niko nema pravo da utiče na rad i postupanje Zaštitnika građana“, koji je nezavisan i samostalan u radu, a Ustavom i zakonom je utvrđeno da Zaštitnik građana kontroliše rad organa uprave, a ne obrnuto, piše u saopštenju.

Stručna služba Zaštitnika građana upozorila je na nedopustivost i štetnost takvih izjava po vladavinu prava i Ustavom utvrđen državni poredak u Srbiji i pozvala ministra da prestane sa takvom praksom.

Vulin je danas na konferenciji za novinare tražio da Zaštitnik građana reaguje povodom incidenta pred Skupštinom grada Beograda, tražeći da, kako su mediji preneli, „stane na stranu policajca, gradonačelnika i odbornika, kojima ne daju da rade svoj posao i još treba da strahuju za svoju ili bezbednost svojih porodica“, navodi se u saopštenju Stručne službe Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana saopštio je malo ranije danas i da MUP nije u, zakonom propisanom roku, postupio po preporukama u vezi sa nasiljem nad građanima i nezakonitim rušenjem objekata u beogradskom naselju Savamala pre skoro tri meseca.

U saopštenju se navodi da MUP nije Zaštitnika građana obavestio ni o razlogu zbog kojih to nije učinilo, čime je, kako se navodi, prekršio zakon.

Zaštitnik građana je u postupku kontrole po pritužbama građana utvrdio ozbiljne propuste u zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova – Direkcije policije i dao zvanične preporuke kako da ih taj organ otkloni, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je od MUP i policije tražio da utvrde ko je i po čijem nalogu rušio objekte i maltretirao građane pod fantomkama, ko je unutar policijske službe sabotirao rad policije te noći, kao i da protiv počinilaca iniciraju odgovarajuće krivične, prekršajne i disciplinske postupke, podseća se u saopštenju.

Kako je navedeno, Zaštitnik građana je za to ostavio rok od čak dva meseca, iako je najkraći rok koji po zakonu može da ostavi 15 dana.

Rok od dva meseca je istekao, a Ministarstvo unutrašnjih poslova preporuke niti je sprovelo, niti je Zaštitnika obavestilo o razlozima zbog kojih to nije učinilo, što je po Zakonu o Zaštitniku građana bilo dužno da uradi, piše u saopštenju.

Zakon propisuje i da, kada organ vlasti ne izvrši preporuke, Zaštitnik o tome može da obavesti javnost, Skupštinu i Vladu, a može i da preporuči utvrđivanje odgovornosti funkcionera koji rukovodi organom uprave, navodi zaštitnik građana.