Foto: MOD

Radićevo hapšenje naložio je Nenad Miloradović, v. d. pomoćnika ministra odbrane Aleksandra Vulina, a istragu protiv njega trenutno vodi Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeni pristup vojnom objektu.

Kako je Danasu potvrdilo više izvora, Radić je na vojni aerodrom u Batajnici, gde se nalazi Centar za letna ispitivanja i Sektor za vazduhoplovna sredstva TOC-a, došao na poziv prijatelja koji su piloti u Vojsci Srbije, kako bi prisustvovao letu aviona Orao. Kako je Radić, dugogodišnji ekspert za vojna pitanja koji deset godina sarađuje sa časopisom Odbrana koji izdaje Ministarstvo odbrane, u više navrata prisustvovao sličnim događajima, nikome u vojnom aerodromu u Batajnici njegov dolazak nije bio neuobičajen. Kako saznajemo, čak mu nije tražen ni uvid u ličnu kartu prilikom ulaska na aerodrom.

Radić je neometano posmatrao nalet aviona do trenutka kada na aerodrom u Batajnici nije došao Nenad Miloradović, v. d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse. Miloradović se navodno razbesneo, ali čekao je da prođe drugi let Orla tog dana i kada su Radićevi prijatelji bili u vazduhu na trećem letu tražio je od Vojne policije da ga uhapsi.

Vojna policija je u skladu sa nadležnostima Radića predala civilnoj policiji koja ga je privela. U celini kod vojne policije i MUP zadržan je osam sati.

Nakon toga, Radić je obavešten da je istragu protiv njega preduzelo Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu, koje ga sumnjiči da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup vojnom objektu.

„Ko neovlašćeno uđe u vojni objekat ili pravi skice ili crteže vojnih objekata ili borbenih sredstava ili ih fotografiše ili na drugi način snima, iako zna da je to zabranjeno, kazniće se zatvorom do tri godine“, glasi član 416. Krivičnog zakonika za čije kršenje se Radić sumnjiči.

Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na pitanja koja smo im poslali o ovom slučaju, dok je sam Radić potvrdio tačnost naših navoda, ali nije želeo detaljnije da komentariše.

Podsetimo, Aleksandar Radić je novinar specijalizovan za vojne teme, zbog čega je i čest sagovornik medija kada izveštavaju o vojsci. U prošlosti nije se ustručavao da kritikuje rad Ministarstva odbrane kada je smatrao da to zaslužuju. Pa je tako kritikovao imenovanje Aleksandra Vulina na mesto ministra, smatrajući da nije u redu da na čelu Ministarstva odbrane bude čovek koji nije služio vojni rok.

„On ima i sklonost da na visokim temperaturama – koje su posljedica globalnog otopljavanja i valjda mržnje prema Srbima – nosi crnu odjeću koja izgleda nezgrapno i nepristojno; znate, ministar odbrane koji nije služio vojni rok, civil, uvlači pantalone u čizme, igra se vojnog roka na mjestu ministra. S obzirom na to da je shvatio da je u raskoraku u odnosu na dres kod, zdrav razum kako se ljudi oblače u tim prilikama, neki zli jezici kažu da su odlučili da promjene propise i uvedu crnu uniformu za ministra odbrane i državne sekretare. Riječ je o nizu improvizacija koje su usredsređene na medijsku promociju i ne postoji dublja priča šta se dešava u Ministarstvu odbrane, osim jasno vidljive želje da se ministar i njegove kolege svakog dana promovišu u medijima. Čitav sistem odbrane doveden je u funkciju stvaranje slike o tome kako je ministar jak čovjek“, rekao je Radić nedavno u intervjuu koji je dao Novom magazinu.

Kritika prethodila privođenju

 Svega nekoliko nedelja pred incident na vojnom aerodromu, Radić je komentarišući za list Politika proces modernizacije sedam vučnih vozova, direktno spomenuo pomoćnika ministra odbrane Nenada Miloradovića, koji je i naredio njegovo privođenje. „Vojska Srbije je nedavno kupila nove vučne vozove, a ovu „modernizaciju“ posmatram isključivo kroz jako čudne pokušaje pomoćnika ministra odbrane, Nenada Miloradovića, da „vrati život“ kamionima FAP 2026, koji su zvanično prestali da se proizvode 1995. godine“, ironičan je bio Radić.