YUTA: Putovanja đaka odložena jer vozači autobusa nisu imali 'klasifikacione kartice' 1Foto: Medija centar

Seničić je rekao da je „rok za prihvatanje“ tih kartica krajem ove godine, te „nije jasno zašto se sada kontrolišu ti vozači na ovaj način“.

„Velika većina vozača je ušla u proceduru dobijanja klasifikacionih kartica i sertifikata, a imamo i tehnički problem jer institucije koje treba da obezbede te formulare nisu u mogućnosti da odgovore u kratkom roku na zahteve koje podnose vozači“, ocenio je on.

Seničić je naglasio da postoje dva pravilnika koja nisu usaglašena: Pravilnik o organizovanom prevozu dece, s kraja prošle godine a stupio je na snagu 1. septembra ove, i Zakon o bezbednosti saobraćaja koji, kako je kazao, „napominje da će biti usvojen pravilnik o klasifikacionim karticama i sertifikatima za profesionalne vozače“.

„Pravilnik o organizovanom prevozu dece je usvojen 21. decembra prošle godine, a stupio je na snagu 29. decembra, s rokom od primene od godinu dana od dana objavljivanja“, istakao je on i dodao da to znači da vozači „klasifikacione kartice“ mogu nabaviti do 29. decembra ove godine.

Seničić je kazao da su kontrole vozila „uobičajene i čak vrlo često kada su putovanja đačka i omladinska“, ali da se od 14. oktobra ove godine pri toj kontroli isključuje veliki broj autobusa „isključivo jer vozači ne poseduju ‘klasifikacione kartice’ koje su predviđene tim pravilnikom“.

Predsednik Odbora YUTA za đački i omladinski turizam, Dragoje Zekavica, kazao je da je „usled neusaglašenosti dva pravilnika“ došlo do odlaganja predviđenih putovanja što je, kako je kazao, „podrazumevalo otkazivanje unapred zakazanih hotela, turističkih vodiča, ali i lekara koji su obavezni na đačkim i omladinskim putovanjima koja traju duže od jedan dan“.

Zekavica je kazao da je do sada otkazano oko 900 polazaka autobusa.

„Naš apel je da se jednostavno prihvate podneti zahtevi, dakle mi možemo da vozimo vozilo dok nam se ne izradi saobraćajna dozvola, kao i bez vozačke dozvole ako smo u postupku dobijanja. Vozač ima vozačku dozvolu D kategorije, nema ‘klasifikacionu karticu’, koja ne zahteva nikakvo dodatno polaganje, a ne priznaje se potvrda o podnetom zahtevu za izdavanje te kartice“, istakao je on i dodao da je nadležnom ministarstvu upućen apel da se to uredi.

Zekavica je kazao da se za dobijanje te kartice plaća 6.000 dinara i da se ne polaže nikakav dodatni test.

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, „sertifikat o stručnoj kompetentnosti“ potvrđuje „kvalifikaciju za prevoz tereta, odnosno putnika“, a „kvalifikaciona kartica vozača“ je lični, međunarodni dokument o tome.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.