Kragujevački bazen, osobit je prema dizajnu, specifičnom načinu gradnje i drugim karakteristikama. Bazenska školjka, napravljena od novih, specijalizovanih materijala, nabavljena je u Italiji, dok se voda prečišćava najsavremenijom Simensovom opremom.

Pokriveni bazen u Kragujevcu, za tačno godinu dana, izgradio je konzorcijum beogradskih firmi Deneza M inženjering i Projektmontaža. U gradnju tog bazena u Kragujevcu, Ministarstvo omladine i sporta i lokalna samouprava uložili su oko 500 miliona dinara.

Bazen su, u prisustvu brojnih gostiju i zvanica i velikog broja, mahom mladih Kragujevčana, otvorili ministarka omladine i sporta dr Snežana Samardžić Marković i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. Ministarka Samardžić Marković zahvalila se gradonačelniku i građanima Kragujevca koji su, kako je rekla, doprineli da zatvoreni bazen u centru Šumadije bude veliki i impozantan, spreman da bude domaćin regionalnim i evropskim takmičenjima u sportovima na vodi, pošto ispunjava sve standarde za organizovanje i međunarodnih sportskih manifestacija. Gradonačelnik Stevanović je, između ostalog, ustvrdio da je zatvoreni bazen najlepši poklon Kragujevčanima za Novu godinu i Božić.

Prva vaterpolo utakmica

Odmah nakon otvaranja, u kragujevačkom zatvorenom bazenu odigrana je i prva vaterpolo utakmica. Svečanom otvaranju tog bazena su, naime, prisustvovali i reprezentativci Srbije u vaterpolu, koji su, podeljeni u dve ekipe, za kragujevačku publiku odigrali revijalnu utakmicu.