Za upis prvaka i na jezicima nacionalne manjine preko Portala eUprava 1Foto: Pixabay / weisanjiang

Usluga „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu”, namenjena roditeljima i starateljima dece, osim na srpskom jeziku, od danas je dostupna i na jezicima nacionalnih manjina, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako navode, prilikom iskazivanja interesovanja za upis učenika u prvi razred osnovne škole, u ovom trenutku, nije bitan odabir jezika nastave, ali svakako roditelji ili staratelji treba da se prijave odabranoj školi preko Portala eUprava .

Prevod na jezike nacionalnih manjina obezbedili su Pokrajinski sekretraijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine –nacionalne zajednice i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

„Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu kako bi okvirno znale koji broj đaka mogu da očekuju.Svi roditelji koji će koristiti ovu elektronsku uslugu, biće obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu čim isti bude bio definisan. Po definisanju datuma upisa u osnovnu školu, na Portalu eUprava biće dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje.
Novu e-uslugu zajednički su izradili timovi Kabineta predsednika Vlade, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu“, navedeno je u saopštenju ministarstva.