Akcija se održala na parkingu preko puta Master centra Novosadskog sajma za sve roditelje i ostale zainteresovane koji su želeli da provere da li auto-sedište koje koriste odgovaraju uzrastu njihovog deteta, da li je sedište pravilno postavljeno u vozilu i da li je dete pravilno vezano tokom vožnje.

– Ova akcija je još jedna u nizu koju Grad Novi Sad podržava sa jednim ciljem, a to je da se nivo bezbednosti u saobraćaju podigne na što viši nivo. Podsetiću da Novi Sad ove godine prvi put beleži povećanje stope nataliteta i u skladu sa tom činjenicom nastavićemo da utičemo na svest i savest vozača i svih učesnika u saobraćaju da bi naša deca i najmlađi sugrađani bili svakodnevno bezbedni u saobraćaju, rekao je Nemanja Vukčević.

Akciju organizuju Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Grada Novog Sada, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja i Udruženje „Roditelj“, a pregled sedišta su obavili edukovani savetnici za auto- sedišta.

U prethodnoj akciji pregleda auto-sedišta, koja je održana početkom juna ove godine, pregledano je oko pedeset vozila, a rezultati akcije pokazali su da je 76 odsto dece nepravilno vezano u auto-sedištu, dok se gotovo 80 odsto sedišta neispravno koristi u saobraćaju.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, deca u Srbiji danas češće stradaju kao putnici u vozilu nego kao pešaci. Samo u 2011. godini, 791 dete je stradalo kao putnik na srpskim putevima, najčešće u vozilima svojih roditelja. Velika većina njih bila bi pošteđena povreda ili bi njihove povrede bile lakše, da su bila pravilno vezana u dečijim auto-sedištima.