Lokalna samouprava nerazvijene, siromašne opštine Lebane, zabranila je beogradskom biznismenu Slobodanu Jankoviću i preduzeću ,,Gea’’ iz tog mesta da narednih nedelja i meseci učestvuju na bilo kojoj licitaciji poljoprivrednog imanja u ovom kraju. Takav stav je zauzet pošto Janković, poznat po nadimku ,,Perper’’, i preduzeće ,,Gea’’ nisu uplatili nijednu ratu za ranije zakupljeno zemljište koje je i dalje u korovu. Zbog toga će novonastale nesporazume možda rešavati i delioci pravde u ovdašnjem Opštinskom sudu.
,,Perper’’ je na licitaciji, koja je bila veoma burna, uspeo da izlicitira 170 hektara prvoklasnih oranica po ceni od 38.000 dinara za hektar, a tu sumu bi trebalo da plaća svakog leta u narednih dvadeset godina. Gotovo po istovetnoj ceni u zakup je pripalo 13 hektara kolektivu ,,Gea’’. Za razliku od njih, seljani lebanskog kraja su uspeli da na licitaciji zakupe 545 hektara, a najviša cena koja je ugovorena bila je oko 12.000 dinara.

DS i DSS zajedno na vlasti

Leskovac, Lebane – Profesor matematike na Niškom univerzitetu Mića Stanković izabran je ponovo za predsednika opštine Lebane glasovima odbornika DS, DSS-NS, SPS i Koalicije Zajedno za opštinu Lebane, koju čine G17 i SPO.

Odlukom koalicionih saveznika, predsednik SO Lebane je Nenad Zagorac iz Demokratske stranke Srbije, njegov zamenik Dragan Jović iz NS, dok je zamenik predsednika opštine Zoran Ilić, član SPO, koji se do najnovijih izbora nalazio na mestu predsednika SO Lebane.

Skupštinsku većinu činiti DS, koja ima sedam odbornika, Koalicija zajedno za Lebane-G 17 Plus i SPO sa šest odbornika, DS-Nova Srbija po tri odbornička mandata i SPS sa dva mandata, dok je SRS sa deset odbornika jedina opoziciona stranka.

– Naš najvažniji zadatak treba da bude ubrzaniji razvoj Lebana, brže zapošljavanje mladih i rešavanje nagomilanih komunalnih problema – ocenio je dr Mića Stanković, novi-stari predsednik opštne Lebane.

Mile Stanojković, koji je dugo godina opštinski menadžer Lebana, ističe da je dogovor o zabrani dalje licitacije Jankoviću i preduzeću ,,Gea’’ postignut u Ministarstvu poljoprivrede i nije revanširam, jer se temelji na jasnim zakonskim propisima i nameri lokalne samouprave da zaštiti svoje interese.

Teško stanje u privredi

Nedavno izabrani predsednik opštine dr Mića Stanković ističe da je trenutno stanje u privredi veoma teško i da se bez pomoći nadležnih republičkih institucija ne mogu da prevladaju siromaštvo.

-Sva odobrena sredstva su krajnje racionalno i namenski ulagana, a u pripremi novih programa očekujemo podršku Vlade Republike Srbije – kaže dr Mića Stanković, predsednik opštine Lebane.

Inače, u opštini Lebane, u gradu i 39 naselja, živi oko 25.000 stanovnika, gotovo četiri hiljade manje nego u vreme poslednjeg popisa, a ima sela gde starine broje poslednje dane i u minulih nekoliko godina nije rođeno nijedno dete.

– Perper je došao samo da bi pokvario licitaciju i da izravna neke svoje davnašnje račune, jer je samo koji mesec pre sprovođenja licitacije Agencija za privatizaciju sa njim raskinula kupoprodajni ugovor koji je imao sa Poljoprivrednim kombinatom ,,Agraro’’ – pojašnjava Stanojković.
Zanimljiv je još jedan detalj sa pomenute licitacije. Pre samoga početka došlo je i do incidenta, jer su novopečene gazde imale jako obezbeđenje koje je zabranjivalo seljacima lebanskog kraja da uopšte uđu u salu gde se licitiralo. Tek pošto je predsednik opštine dr Mića Stanković pozvao policiju, incident je okončan.
U preduzeća ,,Gea’’ smo saznali da nisu obavešteni o zabrani nastupa na budućim licitacijama i tvrde da su odustali od zakupa jer je cena bila nerealna.