Epilog je da Ljiljana Smajlović nije bila među prisutnima na konferenciji sadašnjih i budućih ambasadora Srbije, održanoj prošlog vikenda uz učešća predsednika Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i šefa diplomatije Vuka Jeremića. Tom prilikom, na pitanje novinara šta se dešava sa „slučajem Smajlović“, Tadić je kazao da on nije ličnost nadležna za tu temu i uputio izveštače na ministra Jeremića. Šef diplomatije je kazao da je rečo državnoj tajni i da će snositi sankcije svako ko bude govorio o imenovanjima ambasadora pre nego što dobiju agreman zemlje-domaćina.

Posle višemesečnih medijskih spekulacija, Ljiljana Smajloviću razgovoru za Danas prvi put iznosi svoju verziju događaja.

– Za ambasadora Srbije u Kanadi zvanično sam imenovana na sednici Vlade Srbije još u novembru prošle godine. Tu državnu tajnu objavili su svi domaći mediji, a Ministarstvo spoljnih poslova me je posle toga obavestilo da je za mene u Otavi i formalno zatražen agreman – kaže sagovornica Danasa.

Smajlovićpodseća da je ubrzo potom „jedan beogradski dnevni list veoma blizak Demokratskoj stranci objavio da predsednik Tadićviše ne želi da predstavljam Srbiju u Kanadi, a onda mi je nezvanično rečeno da se on naljutio zbog toga što sam javno rekla da me je smenio s mesta glavnog urednika Politike“.

– Moje imenovanje se na taj način pretvorilo u politički i diplomatski skandal. Nema dobrog puta da se ovaj skandal okonča, pa želim da nam svima prekratim muke i zahvalim se Vladi na počasti koju mi je ukazala imenovanjem za ambasadora. Ako ova vlast nije želela da predstavljam Srbiju u Kanadi, ne razumem zašto mi je uporno i laskavo nudila posao ambasadora sve dok ga nisam prihvatila. Ne mogu da razumem ni zašto se izlivi netrpeljivosti državnog vrha prema meni uvek iskazuju na način koji škodi ugledu zemlje i njenih ključnih ustanova. Ne znam da li bezobzirnost, poigravanje ljudima i bagatelisanje institucija potiču iz osvetoljubivosti, ali poslednjih nedelja mi se čini da prisustvujem reprizi moje smene u Politici. I tada je vlast nastojala da sakrije stvarne razloge svog politički motivisanog poteza, kao i otiske prstiju pravih aktera smene – naglašava Smajlović.

Bivša glavna urednica Politike smenjena je s te funkcije 1. oktobra. Ona je ubeđena da je vođenjem tog dnevnog lista na sebe „navukla gnev“ političara na vlasti.

– Politiku sam uređivala sa profesionalizmom i otvorenošću, koje su javno priznali i oni koji su me smenjivali, pod izgovorom da me postavila prethodna vlada. Za ambasadorku me imenovala ova vlada. U čemu je sada problem? Htela bih da ohrabrim i predsednika Tadića i Vladu Srbije da barem sada otvoreno saopšte kako sam na sebe navukla ovoliki gnev – poručuje Ljiljana Smajlović.

Ona tvrdi da je poziv na ambasadorsku konferenciju dobila, a da je pozvalo Ministarstvo spoljnih poslova. Kaže da je trebalo da prisustvuje i kao imenovana ambasadorka i kao članica Saveta za spoljnu politiku, ali da nije došla na skup u Palati Srbije „zato što je predsednik Tadićputem medija u međuvremenu bacio senku na imenovanje“.

– Stalo mi je da naglasim da ulogu šefa diplomatije Vuka Jeremića ne želim da izjednačim s ulogom koju je u mojoj smeni u Politici revnosno odigrala novopostavljena predsednica Saveta za spoljnu politiku i predsednica Upravnog odbora Politike AD Sonja Liht. Jeremićev poziv sam prihvatila i iz poštovanja prema načinu na koji on obavlja svoju dužnost, uz saznanje o tome da se predsednik Tadićprethodno složio sa predlogom. Žao mi je što je i Vuk Jeremićdoveden u nedoličan položaj u ovom skandalu – izjavljuje Ljiljana Smajlović.

Mediji koji se ovih dana uveliko bave spekulacijama o novim ambasadorima Srbije u svetskim prestonicama po pravilu ne navode samo – ko će na kraju biti novi ambasador u Otavi.