Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Učenica osnovne škole Marica Mandelu sanjala je jednog starca koji joj je rekao da ode do manastira i da kopa pored crkve gde je zakopano blago.

Devojčica je svoj san prvo ispričala majci koja tome nije pridavala značaja, sve dok Marica posle par dana nije ponovo sanjala starca.

Ovog puta, majka je ispričala neobičan san nastojniku crkve T. Karfisu, koji je odmah potom počeo da kopa pored crkve.

Međutim, kako ništa nije našao, izgubio je svaku nadu, i prestao da kopa.

Ipak, nakon nekoliko dana, radnici koji su pravili put pokraj manastira, pronašli su ćup pun starog zlatnog novca velike arheološke vrednosti.

Iskopavanja su nastavljena i nakon pronalaska, u nadi da pronađeni ćup nije jedini.

List Vreme istog dana 1939. godine prenosi vest o prvom filmu dubliranom na našem jeziku koji će biti prikazan u bioskopu Koloseum.

U pitanju je film Gvida Brinjone “Samo za muškarce”, koji je u celosti dubliran na našem jeziku, tako da sem uvodnih naslova, nigde nema natpisa.

Dubliranje filma koji ismeva avanturu čuvene glumice Grete Garbo sa dirigentom Stokovskim, izveli su studenti i članovi jugoslovenske kolonije u Rimu.

Na početku filma, naša operska pevačica Dara Miletić preva “Razbiću sve čaše”, dok su ostale italijanske pesme sačuvane u originalu.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

Japanski avioni izvršili su 23. februara 1939. godine napad na britanske posade u Hong Kongu, preneo je list Pravda pre 80 godina.

Devet japanskih bombardera izvršilo je napad na Čun Su, na granici britanske zone, prilikom čega je pogođen engleski blokhaus na odbrambenoj liniji Hong Konga.

Istog dana napadnut je i engleski voz na pruzi Sung Cui- Hong Kong, kao i most na železničkoj pruzi koji pripada Englezima.

Nakon napada u kojima je poginulo oko 100 ljudi, granica engleske kolonije je zatvorena.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi