Izvršna direktorka „Pirgosa“ Slađana Mančić izjavila je da je u okviru projektnih aktivnosti organizovana studijska poseta bugarske delegacije Srbiji koja će trajati do 4. juna, a da će studijsko putovanje srpske delegacije Bugarskoj biti sredinom jula.

– Bugarsku delegaciju čine predstavnici civilnog sektora iz Loveča i Sofije, a srpski predstavnici su iz Koalicije za nadzor javnih finansija – rekla je Mančićeva novinarima. Prema njenim rečima, cilj studijskih putovanja je razmena iskustava i dobre prakse u održivosti organizacija civilnog društva sa obe strane granice.

– Delegacija iz Bugarske posetila je Korporaciju „Tigar“ u Pirotu i Fabriku dečje obuće „Pavle“ u Beloj Palanci gde su upoznati sa konceptom društveno odgovornog poslovanja i na koji način ta dva preduzeća mogu da podrže civilni sektor – kazala je Mančićeva. Ona je dodala da je planirana i poseta Prokuplju, Blacu, Beogradu, Zaječaru i Knjaževcu, naglašavajući da je ovo drugi projekat koji se realizuje u partnerstvu sa „Znaniem“ iz Loveča.

Predsednica Udruženja „Znanie“ Donka Mihajlova rekla je da je prošle godine u okviru programa „Istok – Istok“ sa „Pirgosom“ zajednički realizovan projekat „Građani upravljaju svojim novcem“, a razmenjena su bila iskustva u kontroli trošenja javnih sredstava u obe zemlje.

– Uspešan završetak tog projekta je bio dovoljan razlog da krenemo u novi projekat sa „Pirgosom“ i nameravamo da nastavimo saradnju u mnogim oblastima – rekla je Mihajlova.