Prvi komentari posle tradicionalnog novogodišnjeg obraćanja naciji predsednika Širaka su da se on nije izjasnio o svom eventualnom učešću na predsedničkim izborima 22. aprila. Čestitajući Novu godinu predsednik Širak je skrenuo pažnju da će najznačajniji događaj u 2007. biti izbori (predsednički i odmah potom parlamentarni), ali je propustio da govori o svojim namerama.
Odmah po njegovom govoru čulo se na najgledanijoj televizijskoj stanici TF1 da je predsednik Miteran svojevremeno, na kraju svog drugog mandata, čestitajući novu 1995. jasno rekao da je to njegovo poslednje obraćanje naciji povodom Nove godine. Ne očekuje se da će se predsednik Širak izjasniti o svom eventualnom trećem mandatu ni na već zakazanim tradicionalnim konferencijama povodom Nove godine: za sindikate, predsednike opština, udruženje poslodavaca i, najzad, 11. januara, za novinare.
Svojevremeno, kada je započela predsednička kampanja, Žak Širak je rekao da će se izjasniti o svojim namerama krajem januara 2007. Da podsetimo, predsednik Širak je u novembru napunio 74 godine, a ako bi se kandidovao i bio izabran na kraju tog trećeg mandata imao bi 80 godina. Reč je o poznim godinama za predsednika koji ima vrlo značajnu izvršnu ulogu, a ne samo protokolarnu. Francuski predsednik razrešava i postavlja vladu, određuje smernice posebno spoljne politike zemlje, komanduje oružanim snagama…
Poslednjeg dana 2006. istekao je rok za kandidovanje predstavnika Unije narodnog pokreta (UMP) na predsedničkim izborima. Jedino je istakao svoju kandidaturu predsednik stranke, drugi čovek Vlade, ministar unutrašnjih poslova Nikola Sarkozi i on će 14. januara, prema svemu sudeći, kao jedini kandidat biti proglašen za zvaničnog kandidata stranke.
Međutim, kako je već Danas izveštavao, najverovatnije će se pojaviti i još jedan nezavisni kandidat iz iste stranke. Ministarka odbrane Mišel Alio-Mari prvo je najavila svoju kandidaturu unutar stranke, vodila je i tri televizijske debate sa Sarkozijem, osnovala je svoj klub „Hrast“, da bi u poslednjem trenutku odustala da se unutar stranke suprotstavi Sarkoziju, optužujući ga da je poslednjih meseci punio stranku svojim pristalicama.
Svojevremeno, na početku izborne kampanje, UMP je odlučila da zvanični kandidat stranke ima finansijsku potporu stranke, ali da to ne sprečava druge članove stranke da se kandiduju kao nezavisni kandidati. Zasad su među analitičarima u opticaju tri varijante. Prva, najmanje verovatna, predsednik Širak se neće kandidovati za treći mandat. Ni Mišel Alio-Mari neće biti nezavisni kandidat, te će Sarkozi biti jedini kandidat iz redova UMP.
Drugi, verovatniji scenario: stranka će se podeliti između zvaničnog kandidata Sarkozija i nezavisne Alio-Mari, da bi se na kraju pojavio „arbitar“, Žak Širak, koji bi se kandidovao po treći put. I, najzad najverovatniji scenario, UMP će imati dva kandidata, Sarkozija i Alio-Mari, pa čak i po cenu da se glasovi pristalica podele između ova dva kandidata i tako put kandidatkinji Socijalističke partije, Segolen Roajal bude otvoren.