Zakopan otpad u Obrenovcu 1Foto: FoNet/Ministarstvo zaštite životne sredine

Trivan je rekao da je istraga u toku i da veruje da je bila namera da se taj otpad „sahrani“.

Prema njegovim rečima, traženje te vrste otpada će se nastaviti, jer je Srbija veoma zagađena takvim neodgovornim ponašanjem.

On je pozvao građane da prijave nadležnima ako imaju saznanja gde se nalaze slične lokacije.

Saradnik Instituta Mol Ilija Brčevski je rekao da je ekeprtizom utvrđeno da je materija toksična i kancerogena, a prema njegovom mišljenja industrijskog je porekla i potiče iz sistema koji se bavi uljima i mazivima.

Prema njegovim rečima, nađena materija je „stogodišnja bomba“ koja je izvor zagađenja ako dospe u podzemne vode, jer tako može da dođe do ljudi i životinja.

Brčevski je rekao da Gradski zavod za zaštitu zdravlja radi analizu, kako bi se utvrdilo da li je otpad stigao u podzemne vode.

Tužilac Danijela Sinđelić je rekla da je jedno lice zadržano i određen mu je pritvor, a za koje se tereti predviđena je kazna od pet godina zatvora, uz novčanu kaznu.

Osmunjičenom se stavlja na teret unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, ali je moguća i druga kvalifikacija, u zavisnosti od rezultata istrage.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je rekao da su bunari u kojima je ranije rađena analiza vode bili biološko-hemijski zagađeni, tako da se meštani godinama snabdevaju vodom iz cisterni.

Sve vreme smo apelovali na ljude da ih ne koriste, a videćemo da li su bunari sada i dodatno zagađeni, napominuo je Čučković, navodeći da će se raditi i analiza zemljišta,

Sada će zbog ove situacije cisterne dolaziti svakog dana, umesto dva puta nedeljno, najavio je Čučković.