Prvi slučaj je otkriven 16. septembra tokom popodnevnih sati kada je carinik za detaljnu kontrolu izdvojio „mercedes A klase“ albanskih registarskih oznaka koji je na prelaz pristigao iz Makedonije. Automobilom je upravljao albanski državljanin koji je cariniku rekao da nema ništa da prijavi.

U saradnji sa policijskim službenicima, carinik je kontrolom u zadnjim bočnim „krilima“ između tapacirunga i duplog spoljnjeg lima zadnjih „krila“ pronašao je 26 paketa (15.64 kg) marihuane. U šupljinama vozila, koje su specijalno napravljene za potrebe krijumčarenja, otkrivena su i dva paketa (1.068 grama) heroina.

Na prelaz je oko 21 čas pristigao i 34-godišnji državljanin BiH u pežou slovenačkih registarskih oznaka. Ovaj krijumčar, za razliku od prethodnog, nije ni pokušao da kamuflira narkotike koje prevozi. Pa su tako tri paketa marihuane, ukupne težine 3.948 grama, otkriveni ispod vozačevog i suvozačevog sedišta, kao i u prtljažniku.

I ovaj automobil je, kao i prethodni, detaljno pregledan i na carinskom skeneru kako bi se isključila bilo kakva mogućnost da u njima ima još skrivenih opijata.