Foto: Arhiva

Dojčinović je pritužbu podneo u avgustu 2016, nakon što je saznao da su podaci koje je sakupila obaveštajna agencija dostavljeni tabloidu „Informer“ koji ih je koristio u kampanji vođenoj protiv KRIK-a.

Iz kancelarije Zaštitnika građana juče je rečeno da je urgencija obaveštajnoj agenciji poslata jer od pokretanja postupka u avgustu 2016. nije bilo izjašnjenja u vezi sa slučajem Stevana Dojčinovića.

U dopisu koji je poslat KRIK-u navodi se da je služba Zaštitnika građana ovim povodom održala i sastanak u prostorijama BIA-e u septembru 2016. godine. Predstavnici Agencije su tada zatražili dodatni rok za dostavljanje izjašnjenja na pritužbe koje je Dojčinović izneo na njihov rad, navodi KRIK.

BIA se, međutim, ni nakon više od godinu i po dana nije izjasnila.

Zaštitnik građana dao je BIA-i rok od 21 dana da se izjasni.

Dojčinović nije praćen „kao novinar“

Podsetimo, Dojčinović je pritužbu na rad BIA-e uložio nakon što je tokom KRIK-ovog istraživanja imovine tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića u martu 2016. godine list „Informer“ objavio niz podataka iz Dojčinovićevog profesionalnog i privatnog života, a za koje je saznao da su dostavljeni iz obaveštajne agencije.

U „Informeru“ su se mogli pročitati detalji razgovora koje su telefonom vodili novinari KRIK-a, videti fotografija načinjena skrivenom kamerom, a objavljen je i radni naslov teksta koji je tek pripreman. Članovi redakcije su u tom periodu primećivali i da ih nepoznate osobe prate.

Vučić je tada izjavio da Dojčinović nije praćen „kao novinar“.

Osim ovih informacija, „Informer“ je objavio i niz uvreda i laži na račun Dojčinovića i KRIK-a, zbog čega je urednik KRIK-a tužio ovaj list i njegovog urednika Dragana Vučićevića. Suđenje je u toku pred Višim sudom u Beogradu.

Advokati „Informera“ su u odgovoru na tužbu naveli da potvrdu informacija koje su objavili sud zatraži od Bezbednosno-informativne agencije.