Zaštitnik građana: Pomoć ugroženoj bebi 1Foto: Medija centar

Ovo je saopštila  kancelarija Zaštitnika građana, uz apel da svi državni organi i institucije „ulože dodatne napore u zaštiti ljudskih prava“, pogotovo ako je reč o zaštiti prava deteta.

U ranim jutarnjim časovima, A.T. iz sela Krnja Jela, koje je udaljeno 30 kilometara od Sjenice, obratio se Zaštitniku građana i zamolio da mu pomogne u transportu troipomesečne ćerke koja, kako je naveo, danima ima visoku temperaturu. On je, kko se navodi u saopštenju, bio veoma zabrinut za zdravstveno stanje deteta, ali i uznemiren zato što zbog neprohodnih zavejanih puteva ne može da je odvede u Dom zdravlja Sjenica, koji je udaljen 30 kilometara od njegovog mesta.

Naveo je i da je pozvao hitnu pomoć, ali da mu je rečeno da zbog neprohodnih puteva medicinsko osoblje nije u mogućnosti da dođe, dok je lokalno preduzeće za puteve, inače nadležno za čišćenje puteva, odgovorilo da je potrebno prvo dostaviti potvrdu o bolesti deteta da bi očistili sneg. „Odeljenje za hitne reakcije Zaštitnika građana nakon poziva pritužioca iz sela Krnja Jela kontaktiralo je policijskog službenika sa područja Sjenice i obavestilo ga hitnom slučaju. Takođe, kontaktirani su i predsednik opštine Sjenica, kao i nadležni u Sektoru za vanredne situacije“, navodi se u saopštenju.

U roku od dva sata Zaštitniku građana je javljeno da je mašina za čišćenje očistila put do zavejenog mesta, a ubrzo i da je troipomesečna beba stigla u Sjenicu i da je medicinski zbrinuta, navedeno je u saopštenju. Zaštitnika građana pozvao je građane da mu se obrate kada ne mogu da ostvare svoja prava, ali istovremeno apeluje da nadležni državni organi i institucije „ulože dodatne napore u zaštiti ljudskih prava, pogotovo u situacijama koje zahtevaju hitno reagovanje i zaštitu prava deteta“.