Foto: A. Popović

Tokom saslušanja studenata Pavla Terzića, Tijane Hegić i Đorđa Perovića, pod optužbom da su organizovali aprilske „Proteste protiv diktature“, koje je održano juče, ispred Prekršajnog suda su se, u znak podrške, okupili i studenti i građani koji su učestvovali u protestima, sa parolom „organizator protesta je osećaj za pravo i pravdu protiv laži“.

Tijana Hegić, iz tima „Protiv diktature“, kojoj je ovo saslušanje po trećoj prekršajnoj prijavi, istakla je da se procesi protiv studenata umnožavaju i postaju ozbiljne opomene i „crtanje meta na čelo“ te da je „zastrašivanje preraslo u ućutkivanje“ ali da to nije dovoljno da da bi se odstupilo od zahteva za slobodnim izborima.

– Ne postoji način da me uplaše, koliko god prijava da postoji protiv bilo koga od nas koji smo šetali, to nas neće uplašiti ni ućutkati. Zato je sada, pred beogradske izbore, najbitniji trenutak da nastavimo da se borimo, da budemo glasni i govorimo vlasti ono što mislimo. Ono što se desilo na predsedničkim izborima ne sme da se ponovi, zato ponovo šaljemo zahteve koje smo isticali na izborima, borba za fer i slobodne izbore i dalje traje, naglasila je Hegić.

Nakon saslušanja u drugom postupku koji se protiv njega vodi Pavle Terzić, opisuje čitav postupak kao smešan i tužan jer dobija novu prijavu bez razrešenja prethodnog postupka.

– Umesto presude, dobijam poziv na novo saslušanje, to mi izgleda kao da nisu sigurni šta bi radili sa prvim pa odugovlače. Sudija me je pitala da li znam zašto se ja izdvajam, zašto baš ja dobijam prijave i šta država pokušava time, ja sam na to odgovorio da mi nije jasno i mogu samo da teoretišem. Ovo jeste zastrašivanje ali bez efekta, ne mogu oni nas da ućutkaju, istakao je Terzić.

Među okupljenima su bili i Gavrilo Vučetić, Vladimir Perić i Jelena Anasonović, koji su takođe dobili prekršajne prijave zbog organizovanja demonstracija koje su bile reakcija na rezultat predsedničkih izbora.

Podršku studentima dali su i opozicioni političari Zoran Živković, predsednik Nove stranke, Borko Stefanović, lider Levice Srbije, predstavnik Pokreta slobodnih građana, ali i članovi Policijskog sindikata Srbije.

Zoran Živković zaključio je da su nove prijave studentima „predizborni pritisak režima na građane Beograda“ i podsetio da je u jednom od postupaka i ministar policije Nebojša Stefanović predložen kao svedok jer je izjavio da je opozicija organizovala proteste. Borko Stefanović ukazao je da su studenti žrtve progona jer im se pišu besmislene prijave, koje mogu prerasti u nešto ozbiljnije pa je zato potrebno da im svi građani pruže podršku.

– Plašim se da prekršajne prijave za ovu vlast mogu biti samo prelazna faza ka krivičnim prijavama a to ne smemo dozvoliti. To zastrašivanje i maltretiranje ne može ućutkati rastuće nezadovoljstvo, zaključuje Stefanović.

Policija je krajem prethodne godine počela da šalje prekršajne prijave studentima koji su navodno organizovali proteste „Protiv diktature“, iako zakon dozvoljava spontana mirna okupljanja koja su reakcija na neki događaj, bez prethodne prijave.

Zahtevi GIK-u za fer izbore

Studenti iz tima „Protiv diktature“ su Gradskoj izbornoj komisiji predali zahteve za fer i slobodne izbore povodom predstojećih beogradskih izbora. Oni su ujedno pozvali sve opozicione stranke i grupe građana da podrže ove zahteve.