Foto: Pixabay / 3dman_eu (ilistracija)

Predsednik Komesarijata Vladimir Cucić i članovi Komesarijata, zajedno sa predstavnicima zainteresovane javnosti, obišli su sve stanove u Ustaničkoj 244g u kojima žive izbegličke porodice, i započeli dogovore o rešavanju svakog od pojedinačnih slučajeva, kaže se u saopštenju.

Ovo je, navodi se dalje, pozitivan korak, jer je Komesarijat odustao od kolektivnog iseljavanja i posvetio se nalaženju najboljih rešenja uz procenu individualnog položaja svake od pogođenih porodica.

U saopšenju se navodi da je prošle nedelje Komesarijat pokrenuo iseljenje svih izbeglica iz Ustaničke 224g kako bi u stanove u kojima oni žive uselio druge izbeglice.

Iseljenja je pratila medijska kampanja Komesarijata u kojoj su pojedinačni slučajevi manipulisanja izbegličkim stanovima iskorišćeni da se sve izbeglice iz Ustaničke 244g, od kojih većina nema drugi krov nad glavom niti sredstva da ga obezbede, označe kao prevaranti, navodi se u saopštenju.

Svakodnevnom solidarnom akcijom, kaže se u saopštenju, odbranjeni su stanari, stvarno stanje u Ustaničkoj 244g je dospelo u javnost, a Komesarijat je odustao od prinudnih iseljenja i pristupio traganju za alternativnim smeštajem.

Cucić je obećao da useljavanje izbeglica u prazne stanove u Ustaničkoj 244g neće biti zloupotrebljeno za prinudna iseljenja iz preostalih stanova u kojima žive izbeglice za
čijim alternativnim smeštajem se i dalje traga.