Završena berba trešanja, uskoro stižu lešnici (VIDEO) 1Foto: Lj. Bukvić

Berba trešanja završena je, a ova sezona uprkos lošem vremenu, ipak, je za uzgajivače ovog voća u Srednjem Banatu bila zadovoljavajuća.

Miroslav Simanić, koji u Lazarevu kraj Zrenjanina ima 450 stabala trešnje kaže da je trešnja rodila više nego ranijih godina, ali da je zbog dosta padavina bilo i puno oštećenog ploda.

“Zadovoljni smo jer je u odnosu na prethodnu godinu bilo više ploda, samim tim i više kvalitetnog ploda, tako da je i zarada u odnosu na prethodnu godinu bila veća”, kaže Simanić.

Cena je bila dobra, napominje, početkom sezone trešnja se na malo prodavala za 250 dinara da bi kasnije pala na 200, dok je u veleprodaji ona bila konstantna, nekih 150 dinara za kilogram.

Porodica Simanić već godinama, osim trešanja uzgaja i lešnike. U njivi tik pored prve, imaju zasađenih 300 stabala ove biljke. Plod je još zelen, čeka se da poraste, a skupljanje lešnika počinje krajem avgusta.

“Imamo stubasti i žbunasti lešnik, stubasti daju više ploda, odnosno veću količinu, ali je i sadni materijal skuplji. Plod žbunastog lešnika je konstantniji nekih pet kilograma ploda bude”, objašnjava naš sagovornik.

Za sada nemaju ni usisivač za skupljanje lešnika, tako da ga, kada dođe vreme, skupljaju ručno. Tako ga i zalivaju. Sistem kap po kap bi svakako bio efikasniji, ističe on, ali za sada bunar završava posao, odnosno on i njegov otac Rade, koga smo i zatekli na njivi.

“Lešnici su dosta zahvalniji jer u procesu rada nisi pod nekim velikim pritiskom, a sa trešnjama je problem što se sve rešava u tri nedelje koliko traje berba. Moraju se ubrati, ide odmah i prodaja. Lešnik je malo zahvalniji za proizvodnju i za samu distribuciju i prodaju”, ističe Simanić.

On kaže da prihod umnogome zavisi od vremena i da bi uz povoljne vremenske okolnosti i sa ove dve njive moglo da se pristojno zaradi.

“Da li je dovoljno za život to sve zavisi, kako ko živi, ali u svakom slučaju mislim da ova količina ide uz još neki posao i sa te strane je sasvim dovoljno”, naglašava Miroslav Simanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari