Ilustracija Foto: mup.gov.rs

U prvoj akciji su uhapšeni službenici Policijske stanice Zemun S.M. (40), B.M. (37) i M.Đ. (32) koji su osumnjičeni da su određena lica proveravali kroz Jedinstveni informacioni sistem MUP-a i informacije o njima dostavljali osobama koje su od njih te podatke zahtevale.

Policija je navela da je S.M. osumnjičen da je zajedno sa službenikom Policijske stanice Surčin A.Ž. (40), koji je takođe uhapšen u ovoj akciji, skrivao tridesetogodišnjeg muškarca za kojim je bila raspisana potraga zbog izdržavanja kazne zatvora.

„Oni se terete i da su uhapšenom građaninu Z.C, koji se sumnjiči da je počinio krivično delo navođenje na overu neistinitog sadržaja, pomogli da tog muškarca prijavi na svoju adresu sa falsifikovanim dokumentima Bosne i Hercegovine“, stoji u saopštenju MUP-a.

Navodi se da su S.M. i A.Ž. osumnjičeni i da su u opticaj stavljali falsifikovane novčanice od 50 evra dok je S.M. osumnjičen i za trgovinu uticajem, što je po navodima MUP-a, izvršio tako što je posredovao da policijski službenik B.R. (37), koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, ne napiše kaznu za saobraćajni prekršaj osumnjičenom Z.C.

Uhapšeni policajci B.M. i M.Đ. osumnjičeni su da su zloupotrebili službeni položaj, tako što nisu zavodili prijave građana o počinjenom krivičnom delu prevare, već su oštećene spajali sa počiniocem krivičnog dela, koji im je vraćao deo novca, a kako se sumnja, jedan deo novca davao je i osumnjičenim policajcima.

„B.M. i M.Đ. se terete i za krivično delo primanje mita, jer su iz Jedinstvenog informacionog sistema MUP-a štampali podatke o saobraćajnim nezgodama i za 25.000 dinara mesečno prodavali uhapšenom veštaku saobraćajne struke u penziji P.K. (69), koji se sumnjiči za krivično delo davanje mita“, piše u saopštenju.

U istoj akciji uhapšeni su i policajci stanice Zemun B.R. (50) i D.Z. (40) koji su osumnjičeni da su prilikom uviđaja, iz stana jedne pokojne osobe, ukrali 88.000 dinara.

Dodaje se da su u drugoj akciji uhapšeni službenici Policijske uprave u Novom Sadu B.K. (34) i M.K. (34) zbog sumnje da su od jednog učinioca prekršaja u saobraćaju zahtevali i primili 10.000 dinara kako ne bi preduzeli mere i radnje iz svojih nadležnosti.

Prilikom hapšenja, kod njih je pronađen novac koji su, kako se sumnja, uzeli od počinioca prekršaja.

Svim osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

Povezani tekstovi