Zdravstvene knjižice na kućnu adresu 1

Od 10. novembra građani i građanke će moći da podnesu zahtev za elektronske zdravstvene knjižice preko portala eUprave, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Kako je izjavila za medije, nove knjižice će biti poslate na kućnu adresu do kraja novembra. Dodala je da još tri miliona ljudi treba da se prijavi za nove knjižice. „Zbog ogromnih redova na šalterima i reagujući na apele građana koji stižu ministarstvu, ministarstvo je ovo uvrstio kao hitnu inicijativu u svoj rad. Ovim putem želimo da obavestimo građane da u ovom trenutku više nema potrebe da čekaju za prijavu zamene na šalterima jer će u najkraćem roku ovu uslugu moći da zatraže od države od kuće“, navodi se u saopštenju Ministarstva, u kome se objašnjava i na koji način se na portalu eUprave može poslati zahtev.

Takođe, treba znati da osiguranici preko čijeg osiguranja i drugi članovi porodice ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, uplaćuju dodatnih 400 dinara za svakog člana.

Krajnji rok za podnošenje zahteva je 31. decembar, a do sada je to učinilo tek nešto više od trećine građana. Međutim, bilo je žalbi onih koji već poseduju nove knjižice da ne mogu da dobiju uslugu jer pojedine zdravstvene ustanove nisu u sistemu. Tako su neki građani bili prinuđeni da plate pregled jer njihove knjižice nije bilo moguće učitati i utvrditi da li su zdravstveno osigurani.

Mada u kancelariji za zaštitu prava pacijenata kažu da dosad nije bilo nikakvih pritužbi, zbog tehničkih problema reagovao je zaštitnik građana, koji je upozorio Ministarstvo zdravlja na teškoće koje građani imaju „zbog nespremnosti zdravstvenih ustanova za novu legitimaciju“ i predložio produženje roka za prelazak na nove knjižice. Ministarstvo je odgovorilo da se radi na prevazilaženju tehničkih problema, kao i da građani neće snositi posledice ukoliko knjižice ne zamene na vreme. Inače, zaštitnik građana je još pre dve godine, nakon izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju, isticao da je prelazak na nove knjižice komplikovan i nepotreban, kao i da je cena za izradu kartice, isprva 500 dinara, „nedopustivo visoka“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Zdravstvene knjižice na kućnu adresu”

  1. Bojim se da će ovo obećanje opet biti "ludom radovanje". Ne sumnjam da će sajt biti postavljen, ali jako sumnjam da će funkcionisati, bar u početku. Za razliku od privatnih firmi, koje su dobro vodile računa o tome da im sajtovi budu pregledni, estetski doterani, a naročito funkcionalni, sajtovi društvenih preduzeća, javnih ustanova i vlade uglavnom su veoma loše napravljeni, nepregledni su, a funkcionišu kao neurastenične osobe – čas rade, a čas ne. Odličan primer za ovo poređenje jeste sajt N1 i RTS-a. Dok je na prvom sve jasno vidljivo, logično postavljeno, praktično i funkcionalno predstavljeno, na drugom ne mogu da se snađu čak ni njihovi službenici kada traže konkretne emisije. A samo iz ove činjenice jasno je koliko je korupcija u Srbiji rasprostranjena: dok su sajtove privatnika radili vrhunski stručnjaci, sajtove državnih ustanova, po višestruko uvećanim cenama, radili su potpuni amateri i, najverovatnije, honorar delili sa naručiocima posla. Naravno, voleo bih da sada, u vezi sa zdravstvenim knjižicama, ne budem u pravu, ali se plašim da ću biti i da ću opet slušati nemušta izvinjenja i objašnjenja.

  2. Braćo, drugovi I prijatelji naprednjaci, pa zar je trebalo mesec dana da prođe od početka zamene zdravstvenih knjižica, neviđenih gužvi, redova I nerviranja, da neko stavi prst na čelo I seti se u kom veku živimo?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.