Žene istog obrazovanja i radnog iskustva  zarađuju 12 odsto manje od muškaraca 1Ilustracija Foto: Pixabay/TheDigitalArtist

Nezamenljive su jedino kada je reč o odgovornosti za porodicu, negovanju dece ili starih osoba.

Poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela da su žene i dalje u nejednakom položaju u odnosu na muškarce i da je tržište rada polje gde su najviše diskriminisane.

Jankovićeva navodi da se najveći broj pritužbi koje žene podnose povereniku odnosi na porodiljsko odsustvo i materinski dodatak.

Dodaje da je Kancelarija poverenice rešavala slučajeve kada su žene prebacivane na niža radna mesta ili dobijale otkaze.

Kao primer navodi slučaj medicinskih sestara u Prijepolju, koje su, kako kaže, od strane direktora premeštene na druga radna mesta jer je smatrao da zbog godina nisu u stanju da se usavršavaju i obavljaju posao kako treba.

„To ne treba i ne sme da se dešava, treba iskoreniti predrasude da nakon pedesete niste produktivni, da ste manje efikasni, da ćete češće ići na bolovanje“, ističe poverenica.

Dodaje da se danas sve više suočavamo sa problemom da su starije radnice (preko pedeset godina), zapravo kategorija zaposlenih koja predstavlja jedan poseban teret.

„Zbog svega onog kroz šta je naše društvo prošlo devedesetih pa nadalje imamo prilično tešku situaciju za zapošljavanje ljudi koji se nalaze pet ili deset godina do penzije a ostali su bez posla, jer mi ipak nismo imali razvijen koncept doživotnog učenja, niti smo do nedavno adekvatno odgovarali na potrebe tržišta, a pitanje je i da li smo i sada dostigli taj pun stepen, jer dugo naš obrazovan sistem nije odgovarao na potrebe tržišta rada“, objašnjava Jankovićeva. 

Žene za isti posao manje plaćene 

Brankica Janković ističe i da nepovoljan položaj žena na tržištu rada ilustruju i razlike u zaradama, koje se najviše ogledaju kroz rad u određenim, slabije plaćenim profesijama, u kojima su pretežno žene.

„Treba da uradimo sve što je u našoj moći da se smanji razlika u zaradi između žena i muškaraca od 12 odsto. Neće biti lako, da bismo mi krenuli da rasvetlimo taj problem morali bismo da imamo bar jednu pritužbu jer žene i ne znaju da su za isti posao manje plaćene u odnosu na muškarce. A i da zna, veliki broj žena se plaši da podnese pritužbu“, objašnjava poverenica, koja je pozvala žene da se ne plaše već podnesu pritužbe ako za to imaju osnova.

Dodaje da borba protiv diskriminacije u oblasti rada ne može biti uspešna ukoliko se ne promene stereotipi o rodnim ulogama, koji štete ne samo ženama nego i muškarcima.

Ističe da Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje bilo kakav nejednak tretman.

Navodi da su žene nezamenljive kada je u pitanju briga o deci i starijima.

Dodaje da država i poslodavci moraju da omoguće zaposlenima balans između privatnog i poslovnog života kroz obezbeđivanje uslove za vaspitanje dece i brigu o starijim članovima porodice, jer se bez toga ne može graditi ravnopravno i inkluzivno društvo.

„Srbija ima dobar zakonodavni okvir i ne zaostaje za Evropom na tom polju, međutim kulturno i poslovno okruženje su takvi da doprinose nejednakosti“, ističe poverenica.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.