Ziđin koper Srbija: Eliminisaćemo i najmanji uticaj na kvalitet vode Peka 1Foto: Beta/Ivana Jovanović/DS

Kineska kompanija Ziđin koper Srbija saopštila je da će eliminisati i najmanji uticaj na kvalitet vode u reci Pek kao što zahteva inspekcijski tim koji je ranije obišao fabriku.

Kako se navodi u saopštenju te kompanije, oni su do 16. aprila očistili sve postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda da bi povećali efikasnost prečišćavanja voda iz majdanpečkog „Južnog revira“ i tamošnjeg postrojenja za drobljenje rude.

„Jedan ultrazvučni merač protoka vode instaliran je za merenje količine vode koja se ispušta u reku, a drugi će biti postavljen najkasnije 20. aprila“, kazali su iz Ziđin kopera Srbija.

Kako su rekli, takođe su očistili i korito reke Mali Pek od mulja koji se taložio decenijama.

„Dva nova taložnika za prečišćavanje otpadnih voda su završena, a izgradnja trećeg je u toku i biće gotova do kraja aprila“, kazali su.

Oni su podsetili da im je sredinom marta naloženo da do kraja aprila očiste postojeće kanale i taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgrade nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih voda u kojima će se, pored atmosferskih, prečišćavati i vode iz perionice teških vozila.

„Naloženo je, a dosad i učinjeno, da se i korito reke Mali Pek, u delu koji nije u rudničkoj zoni, očisti od materijala koji se decenijama taložio i da se i na toj lokaciji izgrade taložnici“, navode.

I poslednji zadatak koji je ogranak kompanije u Majdanpeku dobio, jeste redovno ispitivanje i vodjenje dnevnika o kvalitetu otpadnih voda pre i nakon mehaničkog prečišćavanja.

Naveli su da je i pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović potvrdio 14. aprila, da su tri inspektora na osnovu predstavki gradjana „sinhronizovanim delovanjem utvrdili eventualni uticaj na zagadjenje reke“ koje su izazvali Zidjin Koper, ali i drugi potencijalni zagađivači.

Rudarski, vodoprivredni i inspektor zaštite životne sredine, kako je pojasnio Milijanović, zajedničkim nadzorom i akcijom utvrdili su da zamućenje reke Pek počinje u delu gde se atmosferska kanalizacija uliva u njenu pritoku, u reku Mali Pek.

„Kako bi smanjila uticaj na kvalitet vode u reci Veliki Pek, kompanija je uložila znatna sredstva i napor da instalira nove pumpe i cevovode za reciklažu svih otpadnih voda iz filtraže i njihov povratak u flotaciju. Posao će biti završen do kraja aprila i tada se otpadne vode iz filtraže neće ispuštati u reku Veliki Pek“, stoji u saopštenju kineske kompanije.

Oni su naveli i da je u toku izrada i novog projekta prečišćavanja rudničkih otpadnih voda u Rudniku bakra Majdanpek.

„Kompanija će novi projekat realizovati kada za njega dobije odobrenje nadležnih srpskih institucija“, kazali su.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.