Zrenjanin: Nastavak zatiranja antifašističkih tradicija 1Foto:M.Pudar

Odbornici će odlučivati o ovom predlogu na sednici koja će biti održana 20. decembra upozorio je u svom reagovanju Zrenjaninski socijalni forum.

U saopštenju upućenom javnosti podseća se da je Narodni front bio je naziv za široke antifašističke političke grupacije koje su nastale u Evropi i svetu tridesetih godina dvadesetog veka, a činile su ga razne levičarske i građanske partije i organizacije različitih ideoloških usmerenja. Ovaj pokret postojao je u Kraljevini Jugoslaviji.

– Predlažemo Skupštini grada Zrenjanina da ne prihvati predlog za promenu naziva ulice „Narodnog fronta“ a da nekoj drugoj ulici da naziv „Dr Slavka Županskog“.

Smatramo da iza ovog predloga stoje desničarski krugovi kojima ne smeta samo komunistički, nego bilo kakav antifašizam. Na žalost, zatiranje antifašističkih tradicija u Zrenjaninu traje decenijama i sprovodile su ga, više ili manje, sve političke stranke koje su bile na vlasti. Tako je 2010. godine u vreme vladavine DS i LSV promenjen naziv ulice „Prve proleterske“ u „Dr Kornela Radulovića“ – kaže se u saopštenju ZSF.

Kako navode, dr Slavko Županski imao je nesumnjivo značajnu ulogu u političkom životu Zrenjanina, ali nije bio dosledan. Osnivač je Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 1918. ali je posle 1945. podržavao i vlast KPJ i zalagao se za autonomiju Vojvodine.