Foto: Senko Župljanin

Od početka septembra Islamska zajednica (IZ) u Srbiji doziđuje oko hiljadu kvadrata novog prostora, kako kažu, za nove studentske sadržaje. Gradska uprava sve vreme pokušava da zaustavi gradnju bez neophodne građevinske dokumentacije. Izvršna rešenja o obustavljanju radova i rušenju ostala su neizvršena, a izostala je i asistencija policije „zbog bezbednosnih razloga“.

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da je pokrenut postupak kontrole rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u kojem se navodi da zbog bezbednosne procene u Novom Pazaru neće pružati asistenciju za izvršenje sudske presude o uklanjanju nelegalno podignutog objekta i obustavljanju radova. Janković je pojasnio da mu je takav akt MUP-a prezentovala ovdašnja gradska uprava.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je pojasnio da policija nije asistirala po zahtevu lokalne samouprave, koja je izdala rešenje o rušenju nelegalno izgrađenog objekta IZ u Srbiji, zbog toga što su zahtevi bili nepotpuni ili neblagovremeni ili je bezbednost građana bila ugrožena.

– Zahtevi su bili nepotpuni i neblagovremeni i u jednom broju slučajeva, pošto oni traju od 2004, 2005, nisu bili ispunjeni svi bezbednosni kriterijumi koji su procenjeni i ocenjeno je da bi moglo doći do ugrožavanja javnog reda i mira, te da bi šteta bila veća od koristi po državu – naglasio je ministar policije i dodao da će „policija asistenciju prilikom rušenja objekata uraditi na najbolji mogući način, ali ne kada to odgovara političkim interesima ili pitanjima novinara, već će državni organi rešiti kada bude bilo najmanje rizika po ljudske živote“.

Za divlju gradnju „koju niko ne može da zaustavi“, najprozivaniji je narodni poslanik i bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić, iako je zvanični investitor IZ u Srbiji. Naime, zgrada na gradskom trgu je ponovo došla u posed IZ u septembru 2006. godine. Tada je IZ Sandžaka, na čijem čelu je bio Zukorlić, sa grupom vernika zauzela zgradu uz tvrdnju da je to vakufsko dobro i pozivajući se na odredbe Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

Prvi put od kako je podignuta galama, a i tenzije oko nadogradnje novog prostora, saopštenjem se oglasio Mešihat IZ u Srbiji, koje je potpisao predsednik muftija Mevlud Dudić. Vrhovno telo IZ u Srbiji oštro je osudilo izjavu zaštitnika građana Jankovića da je „navodnom nelegalnom dogradnjom FIS izvršen državni udar“.

„Tim povodom, kao i mnoge institucije, organi i pojedinci u zemlji, Mešihat od Jankovića traži javno izvinjenje pripadnicima islama zbog svojih neodgovornih i zapaljivih izjava, koje imaju za cilj izazivanje sukoba i destabilizaciju cele regije i države, a od najviših državnih organa da razmotri svrsishodnost njegovog daljeg ostanka na poziciji zaštitnika građana Srbije“, navodi se u saopštenju i izražava se „čuđenje što se Janković, u svojstvu zaštitnika građana, stavlja na stranu gradske uprave u Novom Pazaru i njenih političkih moćnika, koji su u više navrata pokušavali da otmu vakufsku imovinu, uporno odbijajući izdavanje građevinskih dozvola za nove verske objekte koje je IZ gradila uz pomoć svojih vernika i aktivista“.

Mešihat IZ u Srbiji smatra da je „bio osnovni red da se Janković obrati IZ i zatraži pojašnjenje, ako to već nije učinio prilikom nedavne posete Mešihatu“.

„Ovakva drskost i bezobzirno stavljanje na stranu rušitelja govori o dosadašnjem licemerstvu Saše Jankovića i potvrđuje da je prestao biti zaštitnik građana, već politikant koji ima jasne ambicije na najveće funkcije u državi, te da je otpočeo kampanju u tom cilju“, zaključuje se u saopštenju vrhovnog tela IZ u Srbiji.

Istorijat

Zgrada FIS sagrađena je 1938. godine i u njoj su bile smeštene ustanove islamske zajednice. Posle Drugog svetskog rata je nacionalizovana, pa je u njoj nekada radio hotel „Beograd“, zatim robne kuće „Grmija“ i „Uniprom“, a kada je trgovinsko preduzeće „Uniprom“ privatizovano, tadašnja IZ Sandžaka rešila je da zgradu zauzme. Izvršnu presudu da se zgrada vraća konzorcijumu koji je kupio „Uniprom“ ne može niko da realizuje, jer sudski izvršitelj ne dolazi, iako je više puta najavljivan, a policija ne pruža asistenciju iz bezbednosnih razloga. U prizemlju zgrade su ugostiteljski objekti i poslovni prostor, a na spratu FIS. Deo glavne novopazarske ulice, sadašnji korisnici zgrade smatraju svojim vlasništvom, pa su na tom mestu napravili parking samo za svoja vozila.