Čak 85 odsto zgrada bez termoizolacije 1Foto: Pixabay/StockSnap

U narednim danima opštine u Srbiji pozvaće građane da se prijave ukoliko žele da im država subvencioniše zamenu stolarije, postavljanje izolacije, sređivanje fasade ili krova.

U ovom pilot projektu države ideja je da polovinu troškova za posao energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova finansira država zajedno sa opštinom, a drugu polovinu građani. Na državni konkurs koji je završen 21. maja javilo se 89 lokalnih samouprava, a nakon što, kako kažu za Danas u Ministarstvu rudarstva i energetike, pregledaju svu dokumentaciju znaće se i koje će to opštine moći da učestvuju u ovoj akciji.

„Trenutno pregledamo prispele prijave 89 lokalnih samouprava koliko ih je konkurisalo. Nakon toga izabrane će raspisati poziv za izbor privrednih subjekata koji će izvoditi radove na energetskoj sanaciji stambenih objekata i formiraće listu privrednih subjekata koji će učestvovati u programu“, ističu za naš list u ovom Ministarstvu.

Tek nakon toga sledi javni poziv za prijavu građana za dodelu bespovratnih sredstava za finansiranje energetske sanacije.

Svaka opština će definisati uslove za konkurisanje građana. Između ostalog, napominju u Ministarstvu, uslovi će se odnositi na postojeće stanje stambenog objekta u smislu kvaliteta stolarije, izolacije, grejnog sistema, zatim uslov u pogledu neophodnih dozvola i druge dokumentacije o vlasništvu nad objektom.

I firme koje će sanaciju da rade, takođe, će morati da ispune određene uslove, o kvalitetu proizvoda, plaćenim porezima i doprinosima, ali i ceni proizvoda.

Iako ne postoje tačni podaci o tome koliko domaćinstava je „zrelo“ za zamenu prozora potrošnja energije u zgradama u Srbiji je u stalnom porastu tokom poslednje decenije. U Ministarstvu rudarstva i energetike kažu da se najviše finalne energije troši u domaćinstvima, nekih 36 odsto.

„Rezultati istraživanja navedenih u Nacionalnoj tipologiji stambenih zgrada Srbije pokazuju da je udeo porodičnih kuća u stambenom fondu Srbije jako veliki, 57,04 odsto. Iako je ovo istraživanje rađeno za objekte građene do 2012. „trend“ stanovanja u porodičnim kućama u Srbiji važi i danas što ukazuje na značaj sanacije postojećih stambenih objekata individualnog karaktera“, napominju u Ministarstvu.

U periodu od 1946. do 1970. u Srbiji je izgrađeno čak 39 odsto od ukupnog broja stambenih zgrada, a u periodu od 1970. do 1980. izgrađeno je 24 odsto stambenih objekata.

„U Srbiji ima oko 85 odsto stambenih zgrada koje nemaju nikakvu toplinsku izolaciju, a ostale zgrade nemaju zadovoljavajuću izolaciju, niti stolariju sa niskoemisionim staklom i okvirom koji ispunjavaju današnje uslove energetske efikasnosti. Razlog tome je odsustvo regulative u vreme najveće izgradnje stambenog fonda Srbije koja bi propisala način gradnje i obavezu u skladu sa energetskom efikasnošću, kao i neminovan protok vremena i zastarevanje ugrađenih prozora i vrata“, ističu u Ministarstvu rudarstva i energetike i napominju da samo zgrade izgrađene u skladu sa propisima od 2012. zadovoljavaju uslove energetske efikasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari