Foto: Stanislav Milojković (arhiva)

U gradskoj upravi potvrđuju da se od novog kreditnog zaduiženja odustalo, zbog, kako tvrde, stabilizacije stanja u gradskim finansijama.

Nezvanično saznajemo da gradske finansije jesu stabilizovane, te da se od podizanja novog kredita odustalo, nakon što su nemačko-austrijskom konzorcijumu Vaker Nojsen, te ame ričkom Adient (deo multinacionalne kompanije Džonson Kontrols), prodate dve lokacije na ulasku u Kragujevac, iz pravca Batočine,  za oko 700 miliona dinara, što će biti dovoljno, kako se procenjuje, za ovogodišnju otplata ranije podignutih kredita.

Površina dve prodate lokacije je 140.000 kvadratnih metara, odnosno 14 hektara, i na njima će Vaker Nojsen i Adient, koji već posluju u Kragujevcu, da izgrade nove pogone.  Vaker  Nojsen  u Kragujevcu, inače, već godinama, u zakupljenom pogonu Metal sistema u bankrotu (nekadašnja Industrija „ Filip Kljajić), proizvodi delove za građevinske mašine. Kako je pogone Metal sistema lane kupila kompanija Forma ideale,  to je Vaker Nojsenu  u Šumadiji potreban nov poslovni prostor, koji će, sudeći prema poslednjim informacijama, da obezbedi izgradinjom pogona na kupljenoj lokaciji  na ulasku u Kragujevac.

Američki Adient, s druge strane, u Kragujevcu ima dve fabrike,  jednu za proizvodnju automobilskih sedišta, i drugu u kojoj, u saradnji sa  Manjeti Marelijem, izrađuje delove za entereijer automobila. Adient, sudeći po informaciji da je kupio novu lokaciju,  planira da u Kragujevcu izgradi još jednu svoju fabriku, kako bi spremmo dočekao narednu 2020. godinu, kada će u Kragujevcu, kako se očekuje, da startuje proizvodnja novog ili još jednog Fijatovog modela automobila.

 Dug bankama 26 miliona evra

Samo po osnovu uzetih kredita, grad Kragujevac  bankama duguje blizu 26 miliona evra. Svi ranije uzeti krediti upravo sustigli na naplatu, a procenjuje se da bi  rata mogla da  „teži“  oko 70 miliona dinara mesečno, što je, na godišnjem nivou, znatno više od iznosa transfernih sredstava koja Vlada Srbije prebacuje gradu.

Povezani tekstovi