„Aerodrom Ponikve-strateški cilj zapadne Srbije“ 1Foto: Nenad Kovačević

Regionalna konferencija „Aerodrom Ponikve-strateški cilj zapadne Srbije“, biće održana u četvrtak, 20.oktobra u hotelu Mona na Zlatiboru.

Na taj skup, koji organizuje opština Čajetina, pozvani su predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske, Ekonomskog fakulteta Beograd, Fakulteta prometnih znanosti Zagreb, aerodroma iz Niša, Mostara i Tivta, Grada Užica i opština iz Zlatiborskog okruga, ali i Nenad Popović, predsednik SNP, Emir Kusturica, kao i mnogi privrednici iz užičkog regiona.

Cilj konferencije je da na jednom mestu okupi predstavnike vlasti, vazduhoplovnog sektora, privrede, turističkih radnika i nevladinog sektora, kako bi se uputila snažna poruka javnosti o potrebi da se aerodrom Ponikve što pre stavi u funkciju kako bi se privredni i turistički potencijali zapadne Srbije približili potencijalnim investitorima i turistima iz Evrope i sveta.

Kroz tri panela, učesnici će ponuditi stavove o tome da li taj aerodrom može da postane kargo centar zapadne Srbije, da li je Grad Užice, kao osnivač JP Aerodom Ponikve, u stanju da samostalno finanira njegov rad ili bi trebalo promeniti njegov status u regionalno preduzeće, čiji bi osnivači bile lokalne samouprave u Zlatiborskom okrugu, za šta je posebno zainteresovana opština Čajetina.

Osim iskustava i preporuka o radu sličnih aerodoma u regionu, mogućnostima za podršku EU njihovom razvoju, biće reči i o njihovim potencijalima u linijskim letovima i teretnom saobraćaju.
Nekadašnji vojni aerodrom na 18 kilometara od Užica bio je uništen tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Kanije je, uz podršku države i međunarodnih donatora, postepeno obnavljan, a od tri kilometa piste ostalo je se obnovi nešto više od 800 metara. Pre šest godina, država je predala Gradu Užicu aerodromski kompleks od 550 hektara, a Grad je formirano JP Aerodrom Ponikve. Od 2013. godine, aerodrom ima dozvolu za sletanje i poletanje manjih letelica od 10 do 12 sedišta, ali ne i za prihvat i otpremanje većih aviona za šta je, prema projektantskoj ceni, potrebno dodatno ulaganje od oko 3,5 miliona evra.

Tokom preizborna kampanje, 17.aprila ove godine, Aleksandar Vučić, lider SNS, obećao je sa mitinga u Užicu da će, nakon što je izgrađena aerodromska zgrada za čiju izgradnju su 50 milina dinara obezbedili Vlada Srbije i Aerodrom „Nikola Tesla“, taj aerdom „biti u punoj funkciji krajem avgusta ove godine“, ali to obećanje nije ispunjeno.

Prema objašnjenju gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, završetak radova kasni jer je, kako je rekao, „neko pogrešno obavestio premijera da je za završetak potrebno 600.000 evra, a kasnije se ispostavilo da je cifra nekoliko puta veća“.

Saša Savić, direktor JP Aerodrom Ponikve, naveo je da radovi nisu mogli biti nastavljeni jer nije bio obezbeđen novac, a potom je dodao da je Vlada Srbije bila spremna da uloži oko dva miliona evra, ali da do sada taj novac nije obezbeđen.

Devedest letova od početka godine

– Aerdrom ima dozvolu za manje letelice, za koje nije potrebna posebna oprema, a po potrebi organizujemo i međunarodne letove. Međutim, za mnogo veće avione, potrebna je ozbiljnija oprema – rekao je Savić. On je naveo da je od početka ove godine na tom aerodromu realizovano ukupno 90 letova, te da je za rad JP Aerodrom Ponikve, koje ima četvoro zaposlenih, ove godine izdvojeno 7,7 miliona dinara iz užičkog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari