AIK banka Miodraga Kostića kupuje Sberbanku u Centralnoj Evropi? 1Foto: BETAPHOTO/ MK GROUP Vladimir Sretenović

Najveća bankarska grupacija u Rusiji, državna Sberbanka, u narednih godinu, dve smanjiće svoje prisustvo u Evropi, prenele su agencije današnju izjavu zamenika izvršnog direktora te banke Leva Kasisa sa Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Ovo nije posebno iznenađenje jer su zvaničnici ove banke još pre pet, šest godina najavili povlačenje sa evropskog tržišta pogođeni sankcijama.

Tako su pre dve godine prodali banku u Turskoj, a godinu ranije u Slovačkoj.

Iako Sberbanka ima podružnicu u Srbiji to nije ono što je za ovdašnju finansijsku javnost najzanimljivije u vezi najava iz Rusije.

Naime, u bankarskim krugovima se prenosi informacija da je za biznis Sberbanke u osam zemalja Centralne Evrope zainteresovana domaća AIK banka.

O ovome su pre nekoliko dana pisali i češki mediji pominjući da Rusi žele posebno ili da prodaju ili da upravljaju bankom u Češkoj, koja je i najveća i najprofitabilnija u celoj grupi Sberbank Europe, dok imaju nameru da sve ostale filijale zajedno prodaju.

Iz centrale Sberbanke u Rusiji juče smo na pitanje o pregovorima sa AIK bankom dobili komentar da „po pravilu ne komentarišu glasine na tržištu“. Iz beogradske banke koja je deo MK grupe, a koja se nalazi u vlasništvu Miodraga Kostića, takođe smo dobili odgovor da:

„AIK banka svoje poslovanje zasniva na najvišem stepenu profesionalnosti i poslovne etičnosti a pre svega na poštovanju zakonske regulative i standarda bankarskog poslovanja. U skladu sa Zakonom o bankama (Član 51a) kao i u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, AIK banka nije u mogućnosti da komentariše ovakav tip informacija. O svom strateškom i operativnom delovanju AIK banka će, kao i do sada, obaveštavati javnost blagovremeno“.

Ipak, u ovoj banci u ranijim javnim nastupima nisu krili da su zainteresovani za širenje, a to su pokazali i pre dve godine kada su preuzeli slovenačku Gorenjsku banku ili kada su kasnije pokušali da preuzmu i A banku, takođe u Sloveniji. Pominjali su se i kao kandidati za kupovinu Komercijalne banke.

Ipak u ovom slučaju radi se o popriličnom zalogaju.

Prema finansijskim izveštajima za 2002. godinu Sberbank Europe koja je nastala preuzimanjem austrijske Folksbanke 2012. godine, u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH (filijale i u Banjoj Luci i u Sarajevu), Mađarskoj, Češkoj i Srbiji imala je aktivu oko 12 milijardi evra, a ako se izuzme Češka nešto ispod devet milijardi.

S druge strane, AIK banka Beograd imala je aktivu od oko dve milijarde, a Gorenjska banka oko 2,1 milijarde evra na kraju 2020. godine.

Međutim, prema bilansima Sberbank Europe je u prošloj godini pogođena kovidom zabeležila gubitak od oko 13,6 miliona evra, dok je Gorenjska banka ostvarila profit pre poreza od 23 miliona evra, a AIK banka čak 83 miliona evra, mada tu ulazi i skoro 40 miliona evra uplaćenih dividendi Gorenjske iz dobiti ostvarene 2019. godine.

Zanimljivo je da je AIK banka platila Gorenjsku oko 110 miliona evra, a već naredne godine je kroz dividendu vratila trećinu investicije.

Tako je AIK banka jedina domaća banka koja ima filijale u inostranstvu, nakon što je NLB banka preuzela Komercijalnu zajedno sa njenim filijalama u Crnoj Gori i BiH.

Ovo ni ne čudi s obzirom da je velika većina banaka na našem tržištu u vlasništvu stranaca, dok su ostale državna Poštanska štedionica, a jedine tri domaće privatne banke su AIK, Direktna i Alta banka (bivša JUBMES) koja je premala za bilo kakve akvizicije.

Postoji još jedna veza između AIK i Sberbanke.

Naime, krajem 2018. godine kada je AIK već imala kontrolnu većinu u Gorenjskoj banci za predsednika Uprave ove banke postavljen je Mario Henjak, koji je na to mesto došao sa pozicije predsednika Uprave Sberbanke u Hrvatskoj. Tada je to posmatrano kao pokušaj Kostića da se uključi u preuzimanje nekog od Agrokorovih preduzeća nad kojima je preuzela kontrolu Sberbanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari