Vrednost prometa na Beogradskoj berzi varira iz dana u dan, pa je tako, recimo, posle nešto uspešnijeg trgovanja zabeleženog u utorak, juče usledio pad prometa koji se spustio na 439,9 miliona dinara. Strani investitori zadržavaju visok nivo aktivnosti od 51,73 odsto, pogotovu na strani kupovine akcija, gde je njihov učinak duplo bolji nego na strani prodaje.

Vrednost prometa na Beogradskoj berzi varira iz dana u dan, pa je tako, recimo, posle nešto uspešnijeg trgovanja zabeleženog u utorak, juče usledio pad prometa koji se spustio na 439,9 miliona dinara. Strani investitori zadržavaju visok nivo aktivnosti od 51,73 odsto, pogotovu na strani kupovine akcija, gde je njihov učinak duplo bolji nego na strani prodaje. I berzanski indeksi juče su živnuli – BELEXLINE je skočio za 0,48 odsto a BELEX15 za 1,09 odsto, samo je SRX zabeležio pad vrednosti od 0,33 odsto. Najveća statistička promena registrovana je u trgovanju obveznicama RS gde je promet drastično smanjen na 61.226 evra.
Kao i prethodnih dana, investitori su najviše ulagali u kupovinu akcija AIK banke koje su ostvarile promet od 49,9 miliona dinara. Na drugom mestu našle su se hartije od vrednosti Energoprojekt holdinga kojima se trgovalo za 44 miliona dinara, dok je povećana tražnja vredna 28,3 miliona dinara za akcijama uljare Vital doprinela oporavku njihove cene za 5,09 odsto. Agrobanka uspela je da odbrani cenu od 27.000 dinara po akciji, uprkos činjenici da je trgovanje njenim vlasničkim papirima vredelo 24,4 miliona dinara. Zbog povećane tražnje od 23,3 miliona dinara, od juče su na listi najtraženijih našle i akcije Goša Montaže. Više se trgovalo i Projektomontažom (16,1 milion dinara), kao i akcijama Univerzal banke (12,4 miliona dinara). To je rezultiralo skokom cene akcija Projektomontaže za 12,5 odsto, a Univerzal banke za osam procenata. Najviše je skočila cena akcija Somborstana (20 odsto), a u stopu ih slede hartije od vrednosti Agrosemena iz Kikinde (skok od 14,49 odsto) i novosadskog Motinsa čija je vrednost porasla za 7,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari